Educaţie

De unde știm că începe școala? Profesorii stau la coadă la Poliție să-și ia adeverință de non-violator

Inspectoratele județene de poliție din întreaga țară, prin serviciile de cazier, sunt sufocate zilele acestea de zeci de mii de cadre didactice și personal auxiliar din învățământ care trebuie ca, în prima zi de școală, să aibă pe catedre certificatul de non-violator.

Scris de 
 pe data 
6 septembrie, 2019

Un fel de adeverință eliberată de poliție, asemenea cazierului judiciar, care să ateste că profesorul sau învățătorul respectiv nu a fost condamnat sau cercetat pentru infracțiuni sexuale de exploatare a altor persoane sau asupra minorilor.

Imbecilitatea nu face decât să umple iar și iar de hârtii și adeverințe profesorii și școlilor și să alimenteze nelipsite cozi și aglomerații.

Dacă în alte județe profesorii sunt programați la secțiile de poliție pentru a depune solicitarea de eliberare a certificatului, în Constanța cadrele didactice trebuie să meargă la Serviciul de Cazier Judiciar de la bd-ul Mamaia, acolo unde se primesc cererile.

Pentru a sesiza penibilul situației, profesorii și învățătorii sunt purtați pe drumuri pentru a li se elibera o evidență pe care oricum statul prin instituțiile sale deja o are.

„Este umilitor ca eu, învățătoare cu o vechime de peste 35 de ani, să stau la coadă 4 ore pentru a mi se da o hârtie pe care scrie că nu am violat copii. Iar peste 6 luni trebuie să mă prezint din nou la Poliție, pentru o nouă adeverință, ca nu cumva între timp să fi comis asemenea infracțiuni. Vă dați seama de absurdul situației? Dacă vroiau să facă o asemenea verificare, școlile putea trimite la Poliție tabele cu identitatea întregului personal și polițiștii făceau verificări și transmiteau răspunsul înapoi”, povestește o învățătoare din municipiul Constanța, care peste 2 ani va ieși la pensie.

Certificatul eliberat de poliţie este obligatoriu pentru fiecare angajat. Pe certificat scrie „Nu figurează în evidenţele noastre cu menţiuni care pot face obiectul Registrului Naţional Automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. S-a eliberat conform articolului 23 din Legea 118/2019. Este valabil şase luni“.

 

Actualitate