Sănătate

De ce nu ar trebui să consumăm crenvurști?

Crenvurștii din comerț sunt un adevărat pericol pentru sănătate, în special în rândul copiilor și bătrânilor, potrivit unui studiu recent realizat de Asociația pentru Protecția Consumatorilor, InfoCons.

Scris de 
 pe data 
1 august, 2018

Studiul, realizat pe etichetele a 11 sortimente diferite de crenvurști aflate la dispoziția consumatorilor români în magazine și hipermarketuri, arată că aceste alimente conțin aproape 50% din cantitatea zilnică de sare recomandată de specialiști, lucru ce favorizează apariția bolilor cardiovasculare și a celor circulatorii, precum și a diabetului la copii.

Potrivit InfoCons, cantitatea maximă de sare raportată la suta de grame identificată într-un singur produs este de 2.22 grame, echivalentul a 45% din cantitatea recomandată zilnic de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cantitatea mnimă fiind de 1.34 de grame.

Astfel, conform studiului, sortimentul cu cea mai mare cantitate de sare este reprezentat de crenvurștii din carne de porc Reinet Martinel, care au cu 0.22 grame mai multă sare în produs decât valoarea indicată pe etichetă.

De asemenea, o diferență de aproape un gram între etichetă și produs se găsește și în cazul sortimentului de crenvurști din piept de pui care aparțin mărcii Auchan (1 gram pe etichetă, 1.87 grame în produs).

În cazul în care dorim să consumăm aceste alimente, cea mai sigură opțiune o reprezintă mini crenvurștii din carne de pui, fără membrană, Perfect Poultry, în cazul cărora pe etichetă au fost indicate 1,6 grame de sare la 100 de grame de produs, în realitate, produsul conținând numai 1,34 grame.

În ceea ce privește conținutul de carne al sortimentelor de crenvurști, Asociația pentru Protecția Consumatorilor a realizat recent un top:

1. Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi;

2. Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi;

3. AIA/Italia cu 88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi;

4. Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi;

5. Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;

6. Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi;

7. Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui şi 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi;

8. Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi;

9. Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi;

10. Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc şi 20% carne de vită) şi 5 aditivi.

 

Actualitate