Dăncilă și Dragnea, făcuți praf în PE: „Guvernul este controlat de un infractor. Iar când infractorii fac legi, alea sunt bune pentru ei nu pentru oamenii normali”
Parlamentarii europeni au dat efectiv de pământ cu premierul Dăncilă și colegii lor din PSD și ALDE, acuzând direct Guvernul României, că „legalizează corupția” și își bate și își gazează proprii cetățeni care au curaj să strige „justiție, nu corupție”.
Prim vice-președintele Comisiei Europene a lansat, la rându său, un avertisment dur la adresa României, constatând că „lupta anti-corupție merge înapoi!
Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte:
Ultima dată am discutat despre statul de drept din România în februarie. Azi voi face un inventar a ceea ce s-a mai întâmplat. Reforma legilor Justiţiei şi Codurile Penale au dus la îngrijorări multor actori. Mulţi români consideră că aceste acte ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Cele trei legi din 2004. Legile au fost amendate şi de mai multe ori respinse de CCR. Consiliul, prin GRECO a adoptat un raport.
Şi Comisia de la Veneţia a făcut o evaluare preliminară. Aceasta a făcut o serie de recomandări, iar opinia finală va fi probabil dată la finalul acestei luni. Parlamentul României nu a dat semne că ar ţine cont de avizele şi recomandările primite. Cer ca autorităţile române să lanseze o investigaţie şi asupra protocoalelor. Comisia a discutat cu România şi şi-a transmis îngrijorările. În ce priveşte demiterea şefei DNA şi evaluarea procedurii, vă amintesc că până acum activitatea DNA a fost motivul pentru care Comisia a făcut o evaluare pozitivă la MCV-ul din 2017.
Urmărim ultimele evoluţii din România cu multă îngrijorare. Lucrurile acum merg înapoi. E dăunător. Comisia a cerut României să găsească un consens. Comisia va fi întotdeauna gata să susţină România în procesele de reformă. Ultimele evoluţii sunt o mare sursă de îngrjorare pentru România. Am spus în ianuarie că ireversibilitatea progresului din MCV e o condiţie. Comisia va trage şi concluziile necesare dacă sunt probleme în legile privind combaterea corupţiei. România trebuie să respecte şi ce spune Comisia de la Veneţia şi recomandările GRECO. Comisia cere României să pună pe cursul pozitiv reformele interne.
Siegfried Mureşan, europarlamentar PNL:
De doi ani de zile, poporul român se manifestă în stradă pentru apărarea valorilor europene. Oamenii cer justiţie şi bună guvernare, cu drapelul uniunii europene. Ei întreabă ce face UE pentru ei. Răspunsul nostru treuie să fie clar, să le arătăm că suntem alături de poporul român.
Trebuie să ştim că oamenii manifestă împotriva unui guvern care este controlat de un preşedinte de partid care este un infractor, condamnat de mai multe ori. Iar când infractorii fac legi, alea sunt bune pentru ei nu pentru oamenii normali.
Roberta Metsola, europarlamentar maltez:
Atacurile împotriva organismelor care combat corupţia în România sunt îngrijorătoare. Oamenii care au fost bătuţi cu bastoane nu erau terorişti, nu erau ilegali. Nu făceau decât să apere România care li s-a promis şi drepturile garantate de tratatelele europene. Aceia oameni care vorbeau cu plămânii umpluţi de gaz lacrimogen strigau „justiţie, nu corupţie”. Dacă există trei cuvinte care să definească valorile europene atunci, acelea sunt „justiţie, nu corupţie”.
Europarlamentar:
Am văzut că grupul social-democrat îi aplaudă pe extremişti când aceştia susţin corupţia din România. Nu vă îngrijorează că aceşti oameni aplaudă lupta pentru corupţie şi nu anti-corupţie?
Esteban Gonzalez Pons, europarlamentar spaniol:
Ca reprezentat al Spaniei, vă spun că ştim cât este de greu să treci de la dictatură la democraţie, durează şi este o trecere dificilă. Represiunea unui sistem nu este uşor de depăşit. De aceea nu putem înţelege reacţia extremă a guvernului dumneavoastră în acea tragică zi din 10 august când vocile poporului dumneavoastră au vrut doar să se facă auzite.
Puteţi ignora criticile noastre, dar nu ar trebui să ignoraţi niciodată vocea propriului popor. Românii s-au luptat pentru acest drept în 1989, românii sunt un popor decent, de ce îl ignoraţi? Ce interese ascunse aveţi? Ascultaţi vocea poporului pentru că nu cer decât indepedendenţa justiţiei, transperenţă şi integritate. Doamna prim-ministru, puteţi ignora avizele Comisiilor internaţionale, Comisia de la Veneţia, raportele GRECO, ne puteţi ignora şi pe noi, puteţi ignora toate criteriile democratice, dar acest Parlament va fi de partea popurului român.
(sursa: www.adevarul.ro)
- Liviu Dragnea
- Parlamentul European
- Viorica Dăncilă