Curtea Constituțională a respins pentru a doua oară modificările aduse Codurilor penale
Curtea Constituțională (CCR) a respins luni, pentru a doua oară, modificările aduse de PSD, ALDE și UDMR celor două Coduri penale, urmând ca actele normative să se întoarcă din nou în Parlament. Contestațiile au fost depuse de opoziție și de președintele Klaus Iohannis.
Cele mai contestate modificări sunt cele referitoare la reducerea termenelor de prescripție, abrogarea articolului referitor la neglijența în serviciu, precum și scăderea pedepselor pentru abuzul în serviciu. Unele dintre modificările controversate aduse codurilor au legătură și cu cazul de la Caracal, unde au fost ucise două adolescente.
Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, o asociație profesională a procurorilor, a avertizat că, în cazul în care modificările adoptate de Parlament ale legislației penale vor trece testul de constituționalitate, suspectul în cazul crimelor din Caracal nu va putea fi condamnat pe viață și ar putea fi eliberat condiționat după executarea unei jumătăți din pedeapsă, informează G4Media.ro
De asemenea, funcționarii publici care nu își îndeplinesc îndatoririle de serviciu, precum intervenția în astfel de cazuri, ar putea scăpa de pedeapsă dacă CCR respinge sesizările pe Codurile penale.
Printre modificările notabile aduse Codului Penal se numără și eliminarea articolului despre neglijenţa în serviciu, care prevede:
„Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă„.
Eliminarea articolului ar putea împiedica pedepsirea funcționarilor publici din autoritățile care intervin defectuos în astfel de cazuri.
De asemenea, o altă modificare controversată este diminuarea termenelor de prescripție a faptelor de la 10 ani, cât este în prezent, la 8 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 10 și 20 de ani și totodată de la 8 ani, cât este în prezent, la 6 ani pentru infracțiunile pedepsite cu închisoarea între 5 și 10 ani.
În cazul în care Gheorghe Dincă, autorul crimelor de la Caracal, este condamnat la închisoare mai puțin de 10 ani, acesta ar putea fi eliberat condiționat după executarea a cel puţin o treime din durata pedepsei, iar în cazul pedepsei de peste 10 ani acesta ar putea fi eliberat dacă execută cel puţin jumătate din pedeapsă.
Inclusiv o prevedere contestată în spaţiul public, care prevede interzicerea, în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei, a comunicărilor publice, precum și furnizarea altor informații provenind de la autorități publice, referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri, ar putea îngreuna acţiunea autorităţilor în contextul în care au nevoie să comunice public situaţia.
- CCR
- modificari cod penal