Cum serbau creștinii Sfântul Gheorghe în trecut
Sărbătoarea Sfântului Gheorghe vestește începutul verii pastorale și este prăznuită, an de an, astăzi, 23 aprilie. De-a lungul timpului tradițiile și obiceiurile acestei sărbători s-au pierdut, însă cele mai multe erau respectate cu sfințenie în trecut de creștini.
În această zi sfântă, creştinii puneau la porţile caselor crenguţe de fag, brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă pentru a ține departe farmecele și bolile, de asemenea, animalele erau protejate cu crenguţe de leuştean puse la intrarea în grajduri.
În tradiția populară se crede că, pentru ca membrii familiei să fie protejaţi de junghiuri şi de boli trebuie să treacă astăzi prin fumul şi flăcările unui foc aprins, iar vitele şi casele să fie tămâiate. Totodată, creștinii care nu își doresc să fie somnoroși tot anul li se recomanda să nu doarmă în această zi.
Tot în tradiția populară se spune că, pentru ca fetele tinere să vadă chipul celui ursit, în noaptea de Sfântul Gheorghe, priveau într-un vas cu apă de izvor din care nu s-a băut, în vreme ce stăteau goale între lumânări aprinse, aşezate în formă de cruce.
Oamenii se cântăreau astăzi pentru a fi apăraţi de rele, și pentru a fi sprinteni până anul viitor. Tot pentru a fi sănătoși și sprinteni, tinerii din Bucovina obișnuiau să practice obiceiul „urzicatului”, mai exact, să se atingă unii pe alții cu frunze de urzici.
Tot astăzi, flăcăii de însurătoare mergeau într-o dumbravă apropiată satului în care locuiau ducând cu ei găleți cu apă negustată pe care le ascundeau, fiecare în altă parte, rostind numele fetei pe care o iubeau. Ulterior se prindeau în horă, cântau din fluier și așteptau răsăritul soarelui când mergeau să vadă ce se găsește în găleata lor.
Potrivit tradiției, dacă în găleată se afla un fir de iarbă, flăcăul căruia îi aparținea avea să fie fericit cu fata visată, dacă, însă, în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu avea să se însoare în acel an, iar dacă în găleată se găsea pământ, tânărul avea să moară curând, scrie crestinortodox.ro
De asemenea, în această zi, fetele obișnuiau să semene usturoi pe care aveau să-l păstreze până anul viitor când îl consumau pentru a fi înzestrate cu toate virtuțile și pentru a se căsători mai repede.
- sarbatoare
- zi de sarbatoare