Sănătate

Cum se poate depista leucemia?

Scris de 
 pe data 
27 mai, 2024

Leucemia este un tip de cancer al celulelor sângelui sau al măduvei osoase. Poate fi cronică sau acută. În primul caz, tinde să evolueze mai lent, iar simptomele pot apărea chiar și după câțiva ani. În cel de-al doilea, va progresa mai rapid. Indiferent de tipul său, leucemia este o boală ce  trebuie diagnosticată și tratată cât mai repede. În acest articol, îți vom spune care sunt semnele de alarmă pe care nu ar trebui să le ignori, semnele ce indică necesitatea unui vizite la medic, dar și care sunt testele ce pot ajuta la stabilirea unui diagnostic cert.

Cum se manifestă leucemia?

Leucemia tinde să se manifeste prin simptome deseori nespecifice și care pot varia în funcție de tipul acesteia, motiv pentru care este mai dificil să se recunoască la timp potențialele semne de alarmă.

Printre ce simptomele ce nu ar trebui ignorate se numără: starea de oboseală recurentă, scăderea în greutate, sângerările nazale frecvente, sângerările și învinețirea pielii la atingeri superficiale, stările febrile care persistă chiar și după tratament cu antibiotice, infecțiile și sângerările gingivale. Pielea palidă, iritațiile de culoare roșu, mov sau maro, dificultățile de respirație, creșterea pulsului, durerile osoase, transpirațiile nocturne și durerile sub coaste pot reprezenta, de asemenea, semne ce indică necesitatea efectuării unor investigații, ca și inflamarea ganglionilor limfatici și mărirea în volum a splinei și ficatului. Există însă și alte potențiale semne de alarmă. Citește mai multe informații aici!

Cum se poate stabili un diagnostic?

Diagnosticarea leucemiei se bazează în primul rând pe hemoleucogramă, o analiză de laborator ce analizează componentele celulare ale sângelui. Aceasta poate oferi medicului indicii privind existența unei posibile leucemii, acută sau cronică. În funcție de rezultatele acestui test, pot fi necesare teste suplimentare pentru a determina exact tipul de leucemie. Acestea pot include: citometria în flux, teste de imunofenotipare, examenul citogenetic (hibridizare în situ), citochimie (citochimie PAS și citochimie esteraze nespecificate), examenele de biologie moleculară, examenul măduvei osoase prin puncție sau biopsie (medulograma), testul de biologie moleculară și puncția lombară.

Uneori pot fi solicitate și teste imagistice (radiografii, tomografii computerizate, RMN), care, deși nu sunt necesare pentru stabilirea unui diagnostic cert, pot ajuta la diagnosticul unor potențiale complicații ale bolii sau ale tratamentului.

Implicațiile unui diagnostic de leucemie: următorii pași și opțiuni de tratament

Leucemia este o boală severă și pentru tratarea căreia este necesar să se intervină cât mai curând posibil. De aceea este important să se consulte un medic încă de la apariția primelor simptome. Odată stabilit un diagnostic clar, în funcție de tipul leucemiei, de vârsta, de sănătatea generală a pacientului și istoricul medical al acestuia, precum și de alți factori, se va stabili un plan de tratament personalizat.

Opțiunile de tratament pentru leucemie disponibile la ora actuală includ chimioterapia, radioterapia, terapia țintită, dar și transplantul de celule stem sau transplantul de măduvă osoasă. Numai un medic poate stabili care dintre aceste opțiuni este cea potrivită pentru un pacient anume și poate lua decizii privind modificarea acestuia!

Evoluția bolii, speranța de viață și răspunsul la tratament în cazul leucemiei depind de mai mulți factori și pot varia semnificativ de la caz la caz. Unul dintre ei este reprezentat însă de diagnosticul timpuriu. Pentru maximizarea șanselor de răspuns optim la tratament și de îmbunătățire a prognosticului, nu neglija potențialele semne de alarmă și adresează-te unui medic specialist cât mai curând posibil! 

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot înlocui vizita la medic. Pentru stabilirea unui diagnostic clar și a unui plan de tratament adecvat, programează-te la un consult de specialitate!

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/analize-care-indica-leucemia-lista-completa 

    Etichete:


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120

Actualitate