Cum să treci cu bine de zilele toride. Ce recomandă medicii
Temperaturile sunt în creștere, de aceea, este necesar să vă feriți cât de mult se poate de soare, mai ales dacă aveți probleme de sănătate, întrucât expunerea la temperaturi ridicate vă pot agrava afecțiunile.
Așadar, în loc să petreceți ore întregi pe plajă în cele mai puțin indicate momente ale zilei, mai bine ieșiți seara la o plimbare relaxantă pe faleză sau în parc.
Totuși, dacă sunteți într-adevăr nevoiți să vă expuneți la soare și căldură, medicul Tudor Ciuhodaru vă oferă câteva sfaturi pentru a supraviețui zilelor toride în cazul în care crampele și insolația nu vă dau pace.
„1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore”, a scris doctorul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa oficială de Facebook.
Pe de altă parte, dacă după expunerea la căldură apar manifestări care vă perturbă activitatea zilnică, fără a da semne că vor dispărea, specialistul vă recomandă să apelați 112 ori să vă îndreptați către cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.
De asemenea, medicul atrage atenția asupra faptului că temperaturile crescute pot duce la apariția epuizării termice, chiar și pe durata nopții, când corpul nu este solicitat, menționând că epuizarea termică netratată poate evolua chiar și până la șoc termic și deces.
„Se manifestă (n.r. epuizarea termică) prin instalarea de semne neuropsihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de ,,gaină) şi cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie”, a precizat Tudor Ciuhodaru.
Potrivit specialistului, „cei mai afectaţi de epuizarea termică sunt copii şi vărstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară şi obezii precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.”
Pentru tratarea epuizării termice, medicul propune „scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool), duşuri reci sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie”, dar și momente de odihnă într-un mediu răcoros, cu picioarele așezate mai sus decât nivelul corpului.
Totodată, pentru evitarea manifestărilor neplăcute cauzate de căldură, doctorul recomandă pacienților să nu țină geamurile deschise când este foarte cald afară și să nu gătească la orele prânzului, să aerisească la primele ore ale dimineții și să evite folosirea electrocasnicelor, generatoare de căldură.
- caldura
- medic
- sfaturi pentru vara