Cum poate recâștiga comunitatea un spațiu nevalorificat al orașului? Studiu de caz Palas Iași
Palas Iași este mai mult decât un simplu spațiu urban; este destinația în care comunitatea se poate bucura de toate aspectele vieții moderne. De la birouri moderne și magazine variate, la restaurante, parcuri verzi și evenimente în aer liber, primul proiect mixed-use din România, Palas Iași, îmbină armonios muncă, relaxarea și socializarea. Astfel, fiecare colț al complexului a fost gândit pentru a răspunde nevoilor diverse ale comunității, creând o experiență completă și vibrantă, în locul unui areal central, dar rămas nevalorificat.
Palas Iași a avut și are un rol important în redefinirea conceptului de spațiu urban, prin crearea unei zone în care oamenii pot găsi tot ce au nevoie, de la birouri, la restaurante, magazine, servicii medicale și zone de relaxare într-un singur areal. Situat în centrul orașului, acest complex aduce valoare estetică și economică zonei, revitalizând-o și transformând-o într-un pol de atracție pentru locuitori și vizitatori. Cu multiple opțiuni de petrecere a timpului liber și servicii diverse, ansamblul a devenit un reper de dezvoltare urbană sustenabilă, cu același model implementat ulterior de IULIUS și la Timișoara, Cluj-Napoca, iar în curând și la Constanța.
Totuși, ce a adus IULIUS nou prin proiectul mixed-use de Iași și cum a reușit să se situeze chiar în punctul de intersecție între nevoile și dorințele oamenilor din comunitate?
Gastronomie pentru toate gusturile
Pornind de la nevoile de bază, Palas Iași este destinația perfectă pentru un stil de viață cosmopolit, deoarece oferă o varietate de restaurante cu bucătării diverse, cafenele și cofetării, adaptate celor care vor experiențe gastronomice variate. De la preparate americane, asiatice și italiene, până la deserturi, publicul poate găsi tot ce poftește. Terasele exterioare, ideale vara, oferă un loc relaxant pentru socializare, în timp ce amenajările interioare primitoare atrag clienți indiferent de sezon. Tocmai această diversitate de experiențe culinare, care te poartă prin simțuri pe tot globul, dau Palasului statutul de principal punct de întâlnire, atât pentru cei care lucrează sau locuiesc în zonă, cât și pentru cei care vizitează orașul.
Shopping adaptat stilului de viață urban
Ritmul vieții contidiene își găsește aliatul în conceptele mixte, care asigură accesul facil la servicii, magazine, restaurante și oportunități de divertisment, în același loc. Spre exemplu, Palas reunește de la fashion, articole sportive, cosmetice și bijuterii, până la hypermarket, produse alimentare și servicii utile zilnic. Locuitorii din zonă beneficiază de acces la produse esențiale fără a mai parcurge distanțe mari sau completând sesiunea de shopping cu venitul la job ori participarea la evenimente, iar angajații din zonele de birouri găsesc opțiuni rapide pentru pauza de masă, în zonele de food court, la restaurantele din ansamblu sau de la food truck-urile permanente
Pentru pasionații de shopping, proiectul mixed-use cuprinde o gamă atractivă de magazine: branduri premium, precum Hugo Boss, Peek & Cloppenburg sau Marc O’Polo, dar și retaileri accesibili, cum sunt Colin’s, Zara sau H&M. În total, sunt peste 270 de magazine.
La capitolul servicii, aici găsești de la coafor canin, florărie, curățătorie, service auto, croitorie, până la papetărie, librărie, spații de joacă, pentru copii și adolescenți. Mai mult, sunt băcănii, aprozaruri, carmangerii, brutării, patiserii cu produse locale sau ale antreprenorilor autohtoni.
Palas Iași găzduiește și multiple servicii medicale și de wellness, cum sunt farmacii, laboratoare de analize medicale, precum și clinici de specialitate, recuperare și înfrumusețare.
Verdele, o nevoie importantă
Dimensiune care ocupă un rol tot mai accentuat în viața urbană este accesul la natură și la divertisment. În proiectele mixte pe care le-a realizat IULIUS, parcurile sunt dezvoltate pe suprafețe extinse și amenajate cu arbori maturi, pentru a crea cu adevărat un cadru natural. Parcul de la Palas este foarte apreciat de comunitate, pentru peisajul pe care îl oferă, dar și pentru că a devenit, în timp, scenă de interacțiune socială, unde se desfășoară evenimente extrem de variate, de la competiții sportive și târguri, până la teatru, cinema și concerte.
Un model de regenerare urbană, aplicat și pentru Constanța
Palas Iași nu este doar un spațiu destinat consumului și relaxării, ci și un exemplu de integrare urbană inteligentă. Revitalizarea zonei a deschis noi oportunități de creștere economică și a adus un suflu modern orașului. Investiția realizată de IULIUS a transformat o zonă nevalorificată într-un spațiu multifuncțional, ce îi atrage atât pe locuitori, cât și pe turiști din țară sau străinătate. Mai important, include o componentă de birouri, extinsă anul trecut și prin inaugurarea Palas Campus. În total, peste 60 de companii și-au stabilit birourile în proiectele IULIUS dezvoltate în centrul Iașului, iar numărul angajaților depășește 14.000.
Acest proiect reprezintă un model pentru peisajul imobiliar actual și servește drept referință pentru viitoarele dezvoltări ale companiei IULIUS.
Un exemplu concret este proiectul de regenerare urbană planificat la Constanța, unde IULIUS va transforma o zonă neutilizată de peste zece ani, anterior deținută de Oil Terminal. Cu o investiție de peste 800 de milioane de euro, noul ansamblu mixed-use va include zone de shopping și spații menite să răspundă diverselor nevoi ale comunității. Constănțenii vor avea la dispoziție restaurante pentru a lua masa, terase pentru momente alături de prieteni, magazine pentru sesiuni de shopping și spații pentru relaxare, toate integrate armonios în acest proiect inovator, care va oferi centrului orașului o nouă identitate.
Cu o varietate extinsă de servicii și facilități, proiectele IULIUS răspund nevoilor zilnice ale comunității și transformă orașele în hub-uri urbane dinamice. Aceste ansambluri mixed-use au devenit repere importante, care oferă spații versatile, ce îmbină utilul cu plăcutul și contribuie direct la dezvoltarea economică și socială a orașului în care sunt localizate.