Cum arată calculele pentru Primăria Constanța: candidați, înțelegeri și iepurași
Comasate sau nu, alegerile locale pentru Primăria Constanța se anunță o bătălie crâncenă, amplificată în general de faptul că actualul edil încheie un mandat nu tocmai pe placul cetățenilor. Culoarul edificat de valul de nemulțumiți creează premizele răsturnării actualei puteri locale, însă pentru ca acest lucru să se producă este nevoie de un element primordial în orice competiție electorală: un contracandidat pe măsură. Dincolo de „iepurași”, „elefanți” sau „lebede negre”, invenții de strategie pentru a sparge voturi de la anumiți candidați, Constanța nu poate schimba foaia „Chițac” decât dacă pe următorul buletin de vot stă scris un nume puternic, cunoscut și acceptat de constănțeni.
Pentru a ne face o imagine despre cum arată acum scena politică locală, vom trece în revistă numele anunțate, direct sau pe surse, ca potențial candidați la Primăria Constanța.
Vergil Chițac, pastila amară a PNL
Deși fără vreo compatibilitate sau mecanisme de autoctrontrol între persoană și partid, PNL Constanța va merge tot cu Vergil Chițac candidat la Primăria Constanța. Este decizia firească, mai ales în condițiile în care în PNL, în ultimii 4 ani, nu s-au putut remarca alte nume. S-a mizat mult pe viceprimarul Rusu și prefectul Coșa, în promovarea cărora s-a investit mult, însă cei doi nu au reușit să treacă dincolo de ecranul partidului și să crească în notorietate sau încrederea cetățenilor.
Primarul Vergil Chițac a avut un mandat foarte greu, apăsat în general de proiectele și configurările administrative ale fostei conduceri. Cu proiecte venite de-a valma simultan, cu lucrări începute din toate direcțiile și trenate sau blocate lungi perioade de inadvertențe legislative sau contractuale (reactualizarea prețurilor din contracte, suprapunerea lucrărilor în ordinea nefirească – mai întâi asfaltare și apoi introducere de rețele de apă), Chițac s-a văzut la cârma unui oraș blocat, prăfuit, cu oameni aduși la limita răbdării. Nu neapărat din vina lui, dar a decontat din plin această stare de fapt.
Dar, dincolo de aceste aspecte, Chițac pare să fie campionul greșelilor neforțate, decizii stupide, fără miză personală sau de partid, care au înfuriat însă o largă majoritate a constănțenilor. Taxă de parcare aberant de mare și impusă inclusiv în cartierele mărginașe, bariere de acces în zona Peninsulară, un regulament de gospodărire idiot formulat, reconfigurări și resistematizări rutiere care au produs blocaje în loc să elimine aglomerația, numiri în posturi cheie în administrație a unor oameni care au lucrat împotriva primarului (vezi Ovanesian și Horia Constantinescu), stâlpișori, stâlpuți și stâlfuți pe toate bulevardele, decizii administrative greșite, toate acestea au polarizat societatea constănțeană.
Însă, toate au fost amplificate de strategia rudimentară de comunicare a primarului, total opusă de ceea ce promitea în campanie. Arogant, izolat de cetățeni, persiflant, primarul Chițac s-a retras încă din primele luni de mandat într-o carapace, la fel ca și predecesorul său Făgădău, din care nu a ieșit aproape 3 ani de zile. Primăria a devenit fortăreața care îl ținea departe de oameni și îi oferea confortul și liniștea, în fața vacarmului creat de ceea ce se întâmpla cu adevărat în oraș. Faptul că s-a speriat și a fugit de confruntarea cu cetățenii nu a făcut decât să alimenteze în lipsa lui valul de nemulțumiri.
Au trecut 3 ani așa, însă, și abia acum, cu cîteva luni înainte de alegeri, Chițac pare să fi schimbat macazul. Faptul că se apropie de finalizare majoritatea proiectelor, că încep să se vadă rezultatele, i-a dat curaj și a ieșit la joc în fața electoratului. Fiecare lună care trece până în alegeri este o cursă de recuperare a procentelor și încrederii pierdute în 3 ani. Oamenii au tendința să uite repede problemele, pe asta mizează și Chițac, iar asta îl face să se bată cu mari șanse pentru un nou mandat.
PSD: Mai întâi ne batem între noi și apoi cu Chițac
Potrivit sondajelor de opinie, PSD se află în preferințele electoratului constănțean, la mare distanță de PNL și USR. De aceea, partidul poate fi o catapultă pentru orice candidat la Primăria Constanța. În momentul de față, dansul de nominalizare se poartă în doi: Făgădău și Răsăuțeanu, după ce Horia Constantinescu a fost tras, mai mult forțat, deoparte. Înainte de a ieși la bătălia cu Chițac, pesediștii se canibalizează între ei, se luptă pentru o poziționare cât mai aproape de candidatura finală. Dilema social-democrată este una cât se poate de reală: să îți maximezi șansele cu un candidat pe care nu îl mai iubești sau să riști să îți rupi gâtul cu un candidat agreat și acceptat de partid, dar nu la fel de bine poziționat?
Să îi luăm pe rând:
Făgădău. Fost primar al Constanței în mandatul trecut, are cea mai mare notorietate, deși a dispărut de pe radar în ultimii ani. Faptul că a ieșit pe locul 3 dintr-o luptă pe care ar fi trebuit să o câștige (partidele de dreapta nu au coalizat), ridică mari semne de întrebare asupra modului în care Făgădău reușește să gestioneze din punct de vedere politic și electoral momentele decisive.
Dar, potrivit sondajelor efectuate la finele anului trecut, Făgădu din partea PSD reușește să îl învingă pe Chițac. Este un vot „revanșă”, răzbunător al unui electorat care se consideră trădat de actualul edilul și vrea să readucă statu-quo-ul în administrația locală. Făgădău beneficiază fără îndoială de votul masiv negativ la adresa primarului Chițac, însă PSD Constanța nu îl vrea. Cel puțin nu îl vrea agățat de coadă cu tinicheaua care i-a adus și eșecul: Dumitru Babu. Cât de dependent mai este Făgădău de acest personaj toxic, cât de repede se poate debarasa de sechelele trecutului sunt elementele care îl pot îndepărta sau apropia pe Decebal de o viitoare candidatură din partea PSD.
Important!! Făgădău, indiferent dacă este sau nu agreat de PSD, are puterea să influențeze decisiv alegerile pentru funcția de primar. O candidatură din partea altui partid, chiar și independent, îngroapă orice șansă ca PSD să câștige Primăria Constanța, securizându-i drumul lui Chițac pentru un nou mandant.
Costin Răsăuțeanu. Este candidatura votată și agreată în unanimitate de organizația municipală a PSD Constanța, numele său fiind prezentat președintelui Marcel Ciolacu. Un sondaj de opinie va confirma sau va infirma această candidatură, a anunțat însă conducerea centrală a partidului. Dincolo de cei aproape 8 ani de viceprimar al Constanței și 4 ani de lider de grup al consilierilor locali PSD, Costin Răsăuțeanu nu pare să fi reușit să spargă limitele unei notorietăți publice care să-l pună într-o postură de favorit.
Candidatura lui este un risc mai mare pentru PSD Constanța, în condițiile în care se bate cu un primar în funcție și are un contracandidat de la USR care l-a depășit pe Făgădău în competiția trecută. Riscult poate fi compensat însă cu faptul că Făgădău nu ar reuși să mobilizeze partidul (nu mai este membru PSD și a rupt relațiile cu foștii colegi) pentru a trage la candidatura sa, nici pe departe cât ar face-o pentru Răsăuțeanu.
Horia Constantinescu. Deși scos declarativ din această cursă, Horia Constantinescu nu pare a fi omul care să renunțe de dragul nimănui la obiectivul său. Dispune de relații și resurse la București la cel mai înalt nivel pentru a forța o lovitură de palat chiar pe ultima turnantă a desemnării candidaturilor. Este un abil comunicator și manipulator, fiind personajul cu cea mai mare expunere pe rețelele de socializare, mai ales Tik Tok. Știe însă foarte bine că doar PSD îi poate sta trambulină pentru un asemenea salt, așa că dă târcoale pe la toate ușile și ferestrele pentru a găsi chiar și cea mai mică breșă. Asta deși el a fost unul dintre artizanii înfrângerii lui Făgădău în 2020, mergând cu o candidatură cu un singur scop: să rupă alegători de la PSD.
Despre trecutul său, evoluția lui ca om, politician și afacerist se știu multe, unele lucruri deloc onorante, dar în actuala societate puțin mai contează valorile și trăsăturile morale. De la cârma unei instituții de forță, ANPC, Constantinescu deține frâiele unui instrument de mediatizare și expunere constantă cu acoperire națională.
Stelian Ion, primul din DREAPTA
Candidatura lui Stelian Ion vine oarecum firească după prestația din alegerile locale din 2020, când s-a clasat pe locul 2, la 4000 de voturi în spatele lui Vergil Chițac. Însă, anii au trecut, iar USR s-a estompat și s-a prăbușit, deși pe plan local este cel mai vocal și critic adversar al administrației Chițac. USR nu îi mai poate asigura lui Stelian Ion un vehicul politic suficient de performant pentru a trece primul linia de sosire. Față de acum 4 ani, când era perceput ca un adversar de temut, Stelian Ion se zbate în prezent să treacă de linia orizontului într-un punct care să îi confere o oarecare vizibilitate.
Prinși într-un mecanism de comunicare agresiv, USR și Stelian par să nu își găsească mesajele care să percuteze la cetățeni, deși ele sunt construite pe teme de actualitate și interes public. În plus, această alianță USR, PMP și Forța Dreptei nu pare să fie boost-ul care să dinamizeze și să producă o mobilizare a electoratului de dreapta. Cel puțin nu deocamdată. Este evidentă aglomerația pe această nișă comunicațională a show-ului politic, atributul USR-ului până acum 4 ani, iar actorii mai noi, gen AUR sau Șoșoacă par să se fi adaptat mult mai bine.
Ovidiu Cupșa. Panarama e de AUR
Ovidiu Cupșa, pentru toți cei care îl cunosc, este o mare dezamăgire. Nu ar fi câștigat Primăria Constanța indiferent pe ce partid s-ar fi cocoțat, însă modul în care a decis să-și dea chiloții jos în public pentru a-l face să râdă pe Simion și a intra pe nișa AUR este penibil. O candidatură cu prețul compromiterii sale ca om și profesionst este poate prea mult.
Este evident că Ovidiu Cupșa nu joacă acum cartea Primăriei Constanța. Știe că nu are nicio șansă. El joacă în prezent, printr-o lovitură cu mantinela, o viitoare candidatură la Parlament, acolo unde lista partidului te face deputat și senator indiferent de nume sau CV. Doar că ar putea-o face fără să devină penibil.