Cum afectează tipul de venit contribuția CASS
Noile prevederi ale Codului Fiscal aduc numeroase discrepanțe în ceea ce privește plata Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS).
Situația este o urmare a modului în care Ministerul Finanțelor a reglementat plata contribuțiilor în funcție de felul veniturilor contribuabililor.
În cazul venituri din activități independente, drepturi proprietate intelectuală, asocieri cu persoane juridice, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole și investiții, contribuabilii vor plăti CASS calculat la salariu minim brut pe economie: „Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h) o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară”, se arată în OUG 18 din 2018.
Adică, o persoană care are un contract pe drepturi de autor și un contract de închiriere pentru un imobil, va plăti CASS dacă suma veniturilor sale într-un an este mai mare sau egală cu suma a 12 salarii minime brute (22.800 de lei/an).
„Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 se efectuează prin cumularea veniturilor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) – h)”, spune noul OUG 18. Contribuabilul alege și contractul în care se va face reținerea la sursă a CASS. Desigur acesta nu poate fi cel de închiriere căci în acest caz vărsarea sumei la buget va trebui făcută de chiriaș. ”În situaţia în care, veniturile prevăzute la alin. (5) sunt realizate din mai multe surse şi/sau categorii de venituri, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puţin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuţia, contribuabilul desemnează, prin contractul încheiat între părţi, plătitorul de venit care are obligaţia calculării, reţinerii, plăţii şi declarării contribuţiei şi de la care venitul realizat este cel puţin egal cu 12 salarii minime brute pe ţară”, se arată în OUG 18.
În cazul în care o persoană are un venit înglobează atât drepturi salariale, cât și venituri din cedarea folosinței bunurilor sau din drepturi de autor, i se rețin 10% CASS de către angajatorul său și va plăti CASS și pentru chiria încasată, dacă venitul net, adică suma încasatî minus deducerea de 40%, este mai mare decât suma a 12 salarii minime brute pe economie.
Legea nu prevede stoparea încasării CASS în cazul celor cărora această contribuție le-a fost deja oprită din salariu.
- Cod Fiscal
- impozite si taxe
- Ministerul Finantelor