Copilul tău face 6 ani? Iată ce trebuie să știi despre înscrierea în clasa pregătitoare
Potrivit calendarului metodologic de înscriere pus recent în dezbatere la Ministerului Educației Naționale (MEN), înscrierea în anul școlar 2018 – 2019 va fi origanizată în etape, cererile urmând a fi depuse în perioada 5 – 23 martie.
După cum ne-am obișnuit, și în acest an, înscrierile în învățământul primar vor fi organizate în etape. Conform calendarului de înscrieri al MEN (încă neaprobat), sediile instituțiilor de învățământ vor publica, pe 26 februarie, informații de interes major pentru părinții care doresc să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare.
Calendarul etapelor de înscriere:
Așadar, în prima etapă de înscriere, vor fi organizate zile ale „Porților deschise” la fiecare unitate școlară ce oferă învățământ primar, între 27 februarie și 10 martie. În cadrul acestor evenimente, părinții interesați pot participa la întâlniri pentru informare și consiliere. Tot în această etapă va avea loc și evaluarea psihosomatică a candidaților, evaluare ce atestă dacă micuții sunt pregătiți să îmbrățișeze învățământul primar (26 februarie – 23 martie). Ultimul eveniment din această etapă este reprezentat de intervalul în care părinții pot completa online sau la instituția dorită o cerere de înscriere (5 – 23 martie).
În data de 30 martie vor fi publicate listele cu copiii înmatriculați, dar și numărul locurilor care vor fi rămas libere, precum și lista celor care nu au fost înscriși. Ajungem astfel la cea de-a doua etapă, unde, în perioada 12-18 aprilie, părinții ai căror copii nu au fost înmatriculați în prima etapă vor depune cereri de înscriere la secretariatul școlilor aflate pe prima poziție în lista celor trei opțiuni exprimate pentru a doua etapă.
Rezultatele acestei etape vor fi afișate pe 23 aprilie, în vreme ce, perioada cuprinsă între 24 aprilie și 4 mai va fi rezervată celor care nu au fost înscriși în nicio etapă.
Cum ne înscriem?
Pentru a ne înscriere copilul în clasa pregătitoare, putem completa online sau la secretariatul școlii unde ne dorim ca acesta să învețe, o cerere de înscriere. Împreună cu aceasta vom depune o copie a buletinului semnatarului cererii și a certificatului de naștere al copilului.
Dacă dorim să ne înscriem copilul la o altă școală decât cea de circumscripție (adică cea aflată în aria domiciliului nostru), trebuie să depunem, alături de cerere, documente care să certifice faptul că, candidatul îndeplinește cerințelor instituției respective. Dacă, însă, se impune o evaluare psihosomatică, odată cu cererea vom depune și rezultatul pozitiv al evaluării.
Este bine să știm că nu ne putem înscrie copilul la mai mult de o unitate de învățământ, depunerea mai multor cereri îngreunând foarte mult procedura de repartiție. Așadar, prioritățile la înscriere vor fi următoarele: mai întâi, vor fi înscriși acei copii ai căror părinți au solicitat înscrierea lor la școala de circumscripție, ulterior fiind procesate cererile celor care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea în aria căreia locuiesc. În ultima etapă, copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție și care nu au fost admiși, vor fi înmatriculați la școala de circumscripție.
Candidații ideali pentru grupa pregătitoare rămân acei copii care vor fi împlinit șase ani până la 31 august 2018. Totuși, dacă părinții doresc să-și înscrie copilul în calsa pregătitoare, chiar dacă acesta nu va împlini vârsta admisă, pot solicita evaluarea psihosomatică a copilului pentru a demonstra că acesta este pregătit să pășească pe poarta școlii sau nu.