Copil de 4 ani, în comă după ce a fost anesteziat la un cabinet stomatologic
Un copil de 4 ani este internat în stare gravă după ce i s-a făcut o anestezie generală, într-un cabinet stomatologic din Pitești. În urma unui control efectuat de Ministerul Sănătății, s-a constatat că în cabinet nu exista autorizație care să permită efectuarea anesteziilor totale.
Luni, 10 februarie, copilului i s-a făcut rău pe scaunul dentistului. Inițial, acesta a fost transportat la Spitalul de Pediatrie din Pitești, unde a fost intubat și stabilizat.
Ulterior, medicii argeșeni au decis ca micuțul aflat în stare de inconștiență să fie transportat la clinica de pediatrie din Capitală.
Starea copilului este extrem de gravă, în prezent fiind internat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din București, la reanimare, intubat și ventilat mecanic.
El fost resuscitat după un stop cardio-respirator, au declarat reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu pentru HotNews.ro.
Copilul a făcut stop cardio-respirator în urma unei anestezii generale și a fost resuscitat total, a precizat medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu. Copilul a venit în cursul serii de la spitalul din Pitești în stare extrem de gravă, instabil hemodinamic, după un stop cardio- respirator resuscitat cu câteva ore înainte. Starea lui se menține extrem de gravă sub tratament de specialitate și se fac investigații.
„Copilul a venit pentru prima dată la clinica noastră la o consultație de specialitate pe 18 ianuarie. În urma acesteia, s-a constatat că avea nevoie de obturaţii cu tratamente de canal şi obturaţii simple.
Deși s-a dovedit necooperant, părinţilor li s-a recomandat să încerce totuși tratarea clasică, chiar dacă exista posibilitatea ca tratamentele să dureze mult şi rezultatele să se lase aşteptate.
Părinţii au optat însă pentru analgosedare deoarece ştiau de existenţa acestei opţiuni de la fratele mai mare al copilului, căruia i se efectuaseră anterior tratamente stomatologice sub analgosedare în clinica noastră.
Ţinem să precizăm că tratamentele stomatologice sub analgosedare sunt recomandate în cazul pacienţilor anxioşi, care nu cooperează cu medicul dentist şi a căror stare de sănătate are de suferit din acest motiv”, au transmis reprezentanţii Clinicii, potrivit realitateadearges.net
O anchetă în acest caz a Ministerului Sănătății și a Direcției de Sănătate Publică Argeș este în derulare. Ancheta inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Argeș a fost demarată la solicitarea Ministerului Sănătății.
Pentru a avea dreptul să facă anestezii totale, cabinetul stomatologic ar fi trebuit să aibă în structura sa o secție ATI (Anestezie-Terapie Intensivă), însă conform autorizației sanitare de funcționare, clinica nu are în structură o astfel de secție, după cum a informat Ministerul Sănătății.
Cabinetul a fost sancționat cu 20.000 de lei.
Inspectorii sanitari argeșeni verifică condițiile în care s-a acordat asistența medicală copilului, respectarea protocoalelor medicale și a legislației în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.