Copiii simptomatici din școli pot fi testați de COVID doar cu consimțământul părinților
Copiii care prezintă simptome Covid-19 în timpul prezenței la școală pot fi testați dacă există un consimțământ informat și semnat al părinților, prevede proiectul de Ghid pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie. Documentul include și o serie de sfaturi și recomandări pentru părinți, cu privire la comunicarea acestora cu cei mici, despre igienă, reguli de distanțare, restricții cauzate de pandemie în diverse activități.
Părinții trebuie, de asemenea, să informeze școala dacă elevul prezintă simptome de Covid-19, a fost diagnosticat cu această boală sau a fost contact al unei persoane infectate.
Părinții trebuie să țină cont și de faptul că elevii care revin în colectivitate după ce au avut probleme de sănătate trebuie să prezinte adeverințe medicale.
Ce spune ghidul cu privire la consimțământul părinților pentru testarea elevilor simptomatici și despre adeverințele la revenirea în colectivitate:
“Alte dispoziții:
b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă faza, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Daca părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
c) Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical;”
- Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii:
• Elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
• Elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
• Elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină. “