Constănțenii care stau la bloc și își sparg pereții sau mută bucătăria pe balcon, amenzi de 10.000 de lei
Începând de astăzi, 28 septembrie 2018, intră în vigoare noua Lege a Asociațiilor de proprietari ce reglementează, printre altele, amendarea proprietarilor care fac modificări în locuință, schimbă destinația spațiului individual sau nu execută lucrările de întreținere necesare în apartament.
Astfel, potrivit art. 102 din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea spațiilor comune, locatarii riscă amenzi de la 200 de lei până la 10.000 de lei pentru:
- Efectuarea unor modificări în locuință, fără a le comunica asociației de proprietari în prealabil (amendă între 200 și 1.000 de lei)
- Interzicerea accesului în locuință a președintelui sau a comitetului executiv al asociației de proprietari, dacă vizita a fost anunțată (amendă între 500 și 3.000 de lei)
- Punerea în pericol a integrității structurale a spațiilor comune, precum și a proprietății individuale (amendă între 500 și 3.000 de lei)
- Schimbarea destinației spațiului locuinței fără autorizație (amendă între 5.000 și 10.000 de lei)
- Neexecutarea lucrărilor de întreținere sau reparații în locuința privată, dacă acestea aduc prejudicii celorlalți proprietari (amendă între 5.000 și 10.000 de lei)
- Modificarea aspectului spațiilor comune, precum și a elementelor de construcție (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei)
Totodată, noua lege obligă asociaţiile să aibă un regulament de bloc, făcut după un model oficial pe care autorităţile trebuie să-l pună în dezbatere în perioada următoare.
De asemenea, potrivit noii legi, asociațiile de proprietari au obligativitatea strângerii fondului de rulment, în scopul asigurării sumelor necesare pentru plăţi curente.
În acelașii timp, asociaţia de proprietari este obligată să stabilească cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.
Specialiștii consideră că noile prevederi pot fi îmbunătățite, întrucât conțin numeroase erori comise din neatenție.
„Noua lege nu reuşeşte să facă un pas înainte în sprijinul proprietarilor, faţă de vechiul act normativ 230/2007. De exemplu, mărirea termenului de afişare a listelor la întreţinere. Termenul de 20 de zile actual a fost mărit, fapt care va aduce o serie de incoveniente, făcând trimitere la întârzierea afişărilor, întârzierea încasărilor, plata facturilor către limita scadenţei şi a perioadei de graţie. Asociaţiile de proprietari ce nu au constituit un fond de rulment îndestulător, vor fi obligate să-şi ajusteze fondul, necesităţilor“, a explicat, pentru adevărul.ro, avocatul Gelu Puşcaş.