Sănătate

Constanța, sub amenințarea West Nile. De ce Primăria ar trebui să acționeze urgent împotriva invaziei de țânțari

Sursă foto: glasul-hd.ro

Vara aduce nenumărate beneficii, în special atunci când locuiești aproape de mare, însă, din păcate, orice perioadă are atât părți bune, cât și proaste, iar în ceea ce privește sezonul cald, cea mai mare problemă o reprezintă infecțiile cauzate de mușcăturile țânțarilor.

Scris de 
 pe data 
2 august, 2018

Potrivit specialiștilor, în România, cel mai pregnant motiv de îngrijorare când vine vorba de țânțari este infectarea cu virusul West Nile, anul acesta fiind înregistrate până în acest moment, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, cinci cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de acesta.

La Constanța, situația răspândirii țânțarilor este alarmantă în special din cauza umidității crescute din ultimele săptămâni, iar angajații Primăriei se contrazic în declarații în ceea ce privește dezinsecția.

Din fericire, niciun constănțean nu a contactat până acum virusul West Nile, însă medicii susțin că posibilitatea de infecție nu este exclusă, în condițiile în care din ce în ce mai mulți pacienți prezintă înțepături, iar identificarea virusului este destul de anevoioasă.

 

IMPORTANT! CITEȘTE AICI:  

Surpriză! De ce sunt constănțenii „mâncați” de țânțari. Primăria Constanța abia acum caută o firmă pentru dezinsecție. Până acum, apă de ploaie?

Boala seamănă cu o viroză, cu o gripă, de aceea nu este diagnosticată eficient întotdeauna. Am foarte mulți pacienți care vin cu ciupituri urâte de țânțari și nici nu știu în ce măsură există kit-uri de diagnosticare a virusului la Spitalul de Boli Infecțioase, nu am nicio informație în acest sens”, a declarat pentru Constanța de Azi, medicul de familie, Adrieana Angelescu.

Conform specialistului, boala survenită în urma infectării cu virusul West Nile prezintă manifestări specifice gripei precum febră, astenie, dureri musculare, dureri abdominale și articulare, greață, dar și simptome digestive, acestea reprezentând indicatorul principal de detectare a contaminării.

Orice manifestație care ne duce cu gândul la o gripă sau o viroză, întâlnite foarte rar vara, ar trebui să ne ridice un semn de întrebare. Bineînțeles, la apariția primelor menifestări, recomand pacienților să ia măsuri cu simptomatice precum paracetamol, medicamente pe bază de ibuprofen, vitamina C, ceaiuri, frecții și așa mai departe, însă, dacă simptomele persistă mai mult de două-trei zile este imperios să se adreseze medicului de familie, întrucât acesta poate aprecia dacă este vorba despre o răceală obișnuită sau o problemă mai gravă”, a precizat medicul.

În ceea ce privește prevenția contactării virusului, specialistul recomandă pacienților să folosească produse de îndepărtare a insectelor, să evite statul afară noaptea și să se ferească atât cât pot de zonele cu vegetație, întrucât acolo sunt localizați cei mai mulți țânțari.

 

Actualitate