Eveniment

Condamnare pentru Radu Mazăre. 9 ani și 10 luni ani de închisoare în dosarul „Polaris”

Primarul Radu Mazare/ sursă foto: ALEXANDRU RAITA MEDIAFAX

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre a fost condamnat vineri, 3 mai, la o pedeapsă de 9 ani și 10 luni ani de închisoare de Instanţa Supremă în dosarul „Polaris, sentința putând fi atacată cu recurs. Sentinţa a fost dată după trei luni de amânări și nu este definitivă.

Scris de 
 pe data 
3 mai, 2019

La ultimul termen din proces, pe 25 ianuarie, procurorul de şedinţă al DNA a cerut pentru fostul primar o pedeapsă maximă de 12 ani.

Alături de Radu Mazăre în acelaşi dosar, sunt judecaţi fostul deputat Eduard Martin, acţionar la compania Polaris M Holding SRL, acuzat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu, şi omul de afaceri Gabriel Strutinsky, pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.

Sorin Strutinski a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare, iar Eduard Martin – 5 ani şi 6 luni de închisoare.

Dosarul a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie la începutul lunii decembrie, în anul 2015.

Potrivit DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat peste 2 milioane euro, din care a primit un milion de euro şi 2.472.303 lei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani ar fi fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanții societăților respective și a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea și firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani, mai acuză DNA.

Procurorii mai spun şi că în perioada 2008-2014, fostul edil, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat și administrator ar fi fost inculpatul Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

Conform DNA şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpații Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Completul de la Înalta Curte a fost format din judecătorii Ionuț Matei, Marius Foitoş şi Daniel Grădinaru.

Radu Mazăre mai are o condamnare în primă instanță în procesul terenurilor subevaluate și o condamnare definitivă la 9 ani de închisoare, primită în luna februarie a acestui an în dosarul retrocedărilor. Fostul primar a fugit în Madagascar în decembrie 2017, unde a cerut azil politic.

 

Actualitate