Comisia Iordache respinge amendamentele de modificare a Codului penal propuse de ALDE și de alți doi deputați PSD
Comisia specială pentru Legile justiţiei, condusă de Florin Iordache, a respins amendamentele de modificare a Codului penal, înaintate de senatori ALDE şi propunerile deputaţilor PSD, Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea.
Totodată, Iordache a menționat că la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor sunt mai multe proiecte care vizează modificarea Codului Penal care vor fi, de asemenea, respinse, însă unele amendamente vor fi preluate şi discutate în Comisia de specialitate pentru Legile justiţiei.
„La Comisia juridică a Camerei Deputaţilor este un număr de 33 de proiecte care vizează Codul penal. Vom aveam un singur proiect, ţinând cont de amendamentele dvs. La toate celelalte proiecte vom veni cu rapoarte de respingere„, a explicat Iordache.
Potrivit unui amendament propuse de deputatul PSD, Eugen Nicolicea, „cei care divulgă «date privind desfăşurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetaţi, a induce în opinia publică ideea vinovăţiei lor sau a zdruncina în orice fel prezumţia de nevinovăţie» să fie pedepsiţi cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă„.
Deputatul PSD propune și „reţinerea sau arestarea unei persoane pe motive vădit netemeinice şi esenţial nelegale, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă, precum şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Cu pedeapsa prevăzută la alin. (3) se sancţionează şi expunerea publică a unei persoane reţinute, arestate sau condamnate în posturi infamate care îi pot leza demnitatea şi aduce atingere imaginii sale publice„.
De asemenea, Nicolicea, a afirmat că pericolul pentru ordine publică nu are o definiție exactă și cerut ca sistemul judiciar să fie clar definit, precizând că această măsură este necesară pentru a clarifica independența sau dependența sistemului..
„Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic împotriva termenului, numai că vreau şi eu o definiţie. Pentru că, neştiindu-se ce este, nu ştim dacă are independenţă. Dacă nu ştim dacă are independenţă, nu ştim dacă CSM are ce să apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO şi aşa mai departe să apărăm independenţa sistemului judiciar. Să ne dea cineva o definiţie şi atunci, dacă are independenţă, vă asigur că vom face totul ca să îi apărăm independenţa.
Dacă o are. Neexistând o astfel de definiţie, am tras o concluzie că ar putea să fie instanţele plus parchetele – asta din butonul CSM, când am apăsat şi am văzut că din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecătorească din care eliminăm CSM ar putea să fie sistemul judiciar. (…) Am cerut data trecută să veniţi cu definiţia sistemului judiciar.
Niciun judecător sau procuror nu a propus această definiţie. Şi cred că judecătorii şi procurorii ştiu foarte bine ce înseamnă folosirea unor termeni exacţi şi nu e voie să se folosească sintagme de presă, nişte noţiuni care nu sunt definite nici în Constituţie, niciunde„, a afirmat Eugen Nicolicea în cadrul şedinţei Comisiei special pentru legile justiţiei.
Printre propunerile deputatului PSD, Cătălin Rădulescu, se numără executarea pedepsei la domiciliu, pentru condamnări de până la 3 ani, cu excepţia infracţiunilor comise cu violenţă și definirea sintagmei „consecințe deosebit de grave” ca fiind o pagubă materială mai mare de patru milioane de lei, față de două milioane de lei, cât este în prezent în lege. Totodată, deputatul propune scăderea pedepsei de dare de mită (a cărei durată este în acest moment între doi și șapte ani) între șase luni și cinci ani.
- ALDE
- Codul Penal
- Florin Iordache
- PSD