Social

Coaliția pentru Dezvoltarea României cere creșterea nivelului contribuției la Pilonul II, la 6%

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită autorităților crearea unui sistem de pensii cu trei piloni. Totodată, Coaliția cere reglementarea rapidă a creșterii nivelului contribuţiei la Pilonul II de la 6%, faţă de 3,75% cât este în prezent.

Scris de 
 pe data 
24 mai, 2018

Experții CDR menţionează că Executivul sau legiuitorii ar fi trebuit să explice românilor ce măsurile planificate ar fi în beneficiul celor 7 milioane de contributori la sistemul de pensii private şi cum au ajuns la concluzia că respectivele măsuri sunt cea mai bună dintre soluţiile posibile pentru bunăstarea viitoare.

De asemenea, reprezentanțiii celor 25 de asociaţii de business, camere de comerţ bilaterale şi confederaţii au atras atenţia asupra impactului negativ generat de renunțarea la Pilonul II de pensii, precum și impactul negativ al scăderii contribuțiilor la acesta, iar 15 dintre aceste organizații au adresat Guvernului un apel pentru a nu destabiliza arhitectura sistemului actual de pensii, ci pentru a face eforturi în vederea creșterii contribuțiilor până la valoarea de 6%, potrivit calendarului prevăzut de lege, în acord cu interesele românilor pe termen lung. .

Potrivit experţilor CDR, contribuţiile la Pilonul II sunt proprietate privată ale contributorilor, acest lucru fiind cel mai important avantaj al Pilonului II.

Aceasta este principala diferenţă între Pilonul I, în care plata pensiilor încetează în momentul decesului, şi Pilonul II. Prin urmare, orice modificare a actualului sistem, care prevede acumularea în două „buzunare” – unul administrat de stat (Pilonul I) şi celălalt administrat privat (Pilonul II) – afectează deopotrivă veniturile cetăţeanului-pensionar şi veniturile urmaşilor acestuia”, se arată într-un document întocmit de către specialiştii ai CDR, prezentat joi în conferinţa de presă organizată pe tema situaţiei Pilonului II.

Totodată, reprezentanţii Coaliţiei concluzionează că stoparea completă a contribuţiilor la Pilonul II, chiar și pentru o perioadă scurtă, ar însemna că „în loc să adunăm banii cu care contribuim lunar în buzunarul nostru, proprietate personală, îi virăm – fără să ne fi dat în vreun fel consimţământul – către bugetul de stat, la a cărui gestionare nu avem niciun cuvânt de spus„.

Potrivit unui calcul al BCR, dacă banii ar fi dirijați către Pilonul I, chiar și pentru o perioadă de șase luni, cei peste 7 miloane de contributori ar pierde în total, 3,6 miliarde de lei (77,6 milioane de euro), la care se adaugă minusul rezultat din pierderea efectului de multiplicare a investiţiei pe termen lung.

Programul legislativ 2018 pentru perioada mai – decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile la Pilonul II ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2018.

Documentul propune o contribuție a angajatului, în sumă fixă, de 84 de lei (în primul an), depusă din impozitul pe venit, ce urmează să crească până la 125 lei (în anul cinci).

Totodată, şi angajatorul ar putea plăti această contribuţie care, în cazul său, urmează să fie dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi). De la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului. Documentul are ca termen de prezentare în Guvern luna mai.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Finanţelor, Eugen Teorodovici, spunea că orice scenarii cu privire la sistemul de pensii produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă. În acest context, ministrul se întreba dacă nu cumva afirmaţiile nejustificate ar trebui taxate conform legii.

Acesta a subliniat cu autorităţile nu intenţionează să facă o surpriză „neplăcută” românilor și a explicat că trebuie analizate toate costurile care implică acest sistem, menţionând că statul plăteşte administratorilor privaţi 1,5 miliarde de lei.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) este una dintre cele mai importante inițiative ale mediului de afaceri din România, fiind condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a şase asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC) şi Romanian Business Leaders (RBL)

 

Actualitate