Educaţie

Chirilă, făcut praf de un profesor: „Ești un ipocrit. Tu îi numești pițișoare și cocalari. Noi încercăm să îi învățăm să fie oameni. Chiar dacă primim în schimb multă… umilință”

Actorul și interpretul Tudor Chirilă a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care critică virulent faptul că o tânără i-a întrerupt piesa de teatru fiindcă i-a sunat telefonul. „Pițipoanca”, după cum o numește Chirilă, este cea căreia interpretul îi plânge de milă și o victimizează în noua sa melodie anti-sistem: „Pe de rost”. Lucru sancționat în termeni duri de un cadru didactic.

Scris de 
 pe data 
13 iunie, 2019

În postarea sa de pe facebook, Tudor Chirilă o numește pe tânăra căreia i-a sunat telefonul „pițișoară – rezultatul împerecherii între domnișoară și pițipoancă”.

Un profesor din Constanța îi dă însă replica actorului:

„Domnule Chirilă, ești ipocrit. Ți-ai întrerupt piesa de teatru și te-ai supărat foc pentru că a sunat telefonul unui spectator din sală. Ai spus că domnișoara care ți-a tulburat actul este o „pițișoară”, o creatură rezultată din „împerecherea unei domnișoare cu o pițipoancă”. Ai pus stop, ți-ai întrerupt activitatea, plângându-te cât de greu este să revii la starea inițială, să-ți reintri în rol.

Domnule Chirilă, sfânt și puternic critic al scârbelor de profesori care subjugă acești minunați tineri într-un sistem încărcat de rigori absurde, ai cedat cam repede… Fie ești instabil emoțional, fie nu ai experiență în interacțiunea cu acești tineri…

Imaginați-vă, domnule Chirilă, că într-o clasă cu 30 de elevi, 20 au telefoanele deschise. Sună, primesc mesaje, alarme, jocuri… Ce putem să le facem? Nimic. Căci am ajuns într-un punct în care  elevul are doar drepturi, iar profesorul doar obligații. Dar să nu credeți că e vina lor… Ci a celor ca dumneavoastră, care aruncați cu noroi în profesori și în școală doar pentru că așa dă bine: să fii anti-sistem.

Dar chiar și așa, pentru noi, acești tineri nu sunt nici „pițișoare”, nici cocalari, cum îi numești tu. Sunt elevi, sunt copii pe care îi respectăm și încercăm să îi învățăm cum putem noi mai bine să fie oameni, să fie bine pregătiți, chiar dacă în schimb primim multă… umilință.  Dar tu preferi să pozezi în acel anarhist, demolator al sistemului, instigator al generației tinere, doar pentru că îți place să te îmbeți cu propria aroganță.

Vino la o oră la un liceul tehnologic să vezi cum elevii stau cu picioarele pe bănci, cum profesorii sunt agresați fizic, umiliți de acești „copiii pe care școala nu îi lasă să gândească”. Spui în piesa ta că elevii chiulesc pentru că refuză să mai memoreze și vor să gândească liber…
Doamne, ce rupt de realitate sunteți… Chiulesc pentru că nu le pasă, pentru că educația de acasă le spune că „valoarea lor” se raportează doar la cât de șmecheri sunt, la câți bani au în cont părinții, la cât de mult tupeu au.”

Postarea lui Tudor Chirilă

Iată postarea lui Tudor Chirilă după ce unei tinere din sală i-a sunat telefonul în timpul piesei de teatru:

„Aseară la spectacol am avut din nou o domnișoară extraordinară în public. Bine, era un grup de trei, dar una a strălucit. Prima dată vorbea în același timp cu mine, la mai puțin de un metru distanță. Am fost nevoit să întrerup spectacolul pentru că pur și simplu nu puteam vorbi în același timp cu remarcile ei de popcorn. I-am explicat în șoaptă că aici e teatru, nu cinematograf, suntem vii, chiar muncim și ea ne deranjează. Avea un amestec de zâmbet tâmp și rușinat, n-aș putea să vă indic proporția între stări. Înainte de acest moment îi sunase telefonul, scurt. Asta deși la începutul spectacolului o domnișoară din echipa un teatru rugase spectatorii să-și închidă telefoanele.

După ce am apostrofat-o șoptit, am reluat jocul. Emoția noastră și a publicului fusese deja puternic zdruncinată așa că revenirea la starea inițială era dificilă.

Oricum, n-am fost lăsați s-o atingem căci domnișoarei, da, aceleiași, i-a sunat alarma de la telefon. De data asta a fost amendată de colega mea ( eu aș fi abandonat o cauză pierdută). O nuanță nouă a apărut în vocea pițișoarei (rezulatul împerecherii între domnișoară și pițipoancă) : țâfna. Cu țâfnă deci, i-a explicat colegei mele că e o alarmă, ce-ar vrea să facă?

Momentul m-a închis definitiv (restaurant) și am considerat-o o cauză pierdută. Cu toate astea cred că asemenea exemplare, dacă sunt lăsate să zburde liber într-un spectacol de teatru, riscă să se substituie rolurilor noastre. Spectacolul nostru a fost depunctat de un spectator pe mystage.ro pentru că am făcut o asemenea întrerupere în trecut. A primit trei stele și explicația că nu trebuie făcută educație cu forța. Eu răspund că n-am forțat pe nimeni, dar dacă teatrul este casa mea, atunci tu trebuie să te conformezi regulilor casei mele. Faptul că plătești bilet îți garantează accesul la spectacol, nu-ți dă și dreptul să faci ce vrei în casa mea. Da, de fiecare dată când aceste reguli sunt încălcate eu voi lua atitudine.

Actualitate