Administraţie

Cernavodă, orașul care se transformă. „Important este să îți ții cuvântul în fața oamenilor. Ce promiți, aia să faci!”

Ședință de lucru: Primarul Liviu-Cristian Negoiță, directorul Termica, Lucian Rădulescu, și viceprimarul Șerif Cîrjali

Primarul orașului Cernavodă, Liviu-Cristian  Negoiță, aflat la primul mandat de edil, a impus un nou mod de face administrație. Pe principiul facem tot ceea ce promitem și promitem doar ceea ce putem face, Negoiță a reușit în doi ani de zile să atragă fonduri în investiții publice de zeci de milioane de lei. De asemenea, cea mai mare parte a bugetului se duce exclusiv pentru dezvoltarea orașului, o lecție pe care, din păcate, mulți primari nu au învățat-o încă. 

Scris de 
 pe data 
30 noiembrie, 2018

-Domnule primar, până să vină ninsoarea și înghețul s-a lucrat intens pe străzi. Știm că aveți un program de asfaltare destul de ambițios

– Nu știu dacă e un program ambițios, știu doar că oamenii au nevoie de condiții civilizate. În 2019 vom reuși să asfaltăm toate străzile din Cernavodă. 17 străzi deja le-am asfaltat doar în ultima lună și programul continuă. Așteptăm o perioadă cu temperaturi optime și vom continua pe încă 8 străzi. Am suplimentat numărul de străzi. Este un lucru ce trebuie făcut deoarece Cernavodă nu a fost niciodată asfaltat în întregime. A fost acum câțiva ani un program de asfaltare pe străzile principale, dar aceasta este primul proiect care vizează toate străzile.

– Cum ați reușit să vă mișcați așa repede? Știm că toate procedurile durează, birocrație multă…

– Am găsit varianta să facem pe lucrări de întreținere, că dacă am fi făcut pe investiții ar fi durat ani de zile. Cum am pățit cu strada Salciei. A fost prinsă pe investiții și după 3 luni de zile firma a dat faliment și de doi ani ne chinuim să reziliem un contract ca să putem face o nouă procedură. Constructorul ne-a lăsat la nivel de stricat borduri, trotuare, tramă stradală. Am găsit însă soluții pentru a putea să reabilităm măcar o parte din străzi, am rămas cu un singur trotuar în cartier și două, trei parcări între blocuri. Totuși, am deblocat puțin situația.

– Ce suprafață din oraș ați acoperit până acum cu programul de asfaltare?

– În prima campanie am investit în asfaltarea unei suprafețe de aproximativ 33.000 mp, suma cheltuită fiind în jur de 3,7 milioane lei, bani din bugetul local. Anul viitor vom avea un ritm mai alert astfel încât, în 2019, pe vremea aceasta, tot orașul să fie asfaltat. Singura condiție ar fi însă ca cei care lucrează acum la introducerea sistemului de termoficare în Cartierul de Nord și ID Chirescu să își termine treaba deoarece nu putem să asfaltăm până ei nu termină. În paralel ducem și un program amplu de asfaltare și reabilitare a trotuarelor. Acestea din urmă este posibil să nu reușim să le terminăm la anul deoarece sunt foarte multe, dar vom continua să lucrăm până vor fi gata.

– Se pot întâmpla însă și evenimente neprevăzute, care vă pot da programul peste cap…

– Indiferent de ce se întâmplă, de cât de neprevăzută este situația, trebuie să îți respecți angajamentele.  Important pentru om este ca atunci când îi promiți că până în iunie rezolvi treaba, tu să te ții de cuvânt. Așa este normal, fiindcă ai promis. Omul are răbdare, înțelege, dar dacă tu până în iunie nu rezolvi treaba și nu faci ceea ce ai promis, ce îi spui, ce argumente îi duci? Îi spui că de fapt, în realitate, nu sunt eu de vină ci este de vină celălalt? Pe om nu îl interesează, unii înțeleg, alții nu.

– Dar se pot întâmpla… Ați văzut în această vară ce inundații au fost…

– Așa este, dar important este să știi să gestionezi aceste situații. Sistemul de preluare a apelor pluviale a avut un efect fantastic. Trebuie să recunoaștem că în toți anii anteriori, apa stătea pe centru câte trei zile. Ne plimbam cu barca. Acum, maxim, într-o oră, nu mai era pic de apă pe centru. Și la ce ploi au fost, că nu a plouat așa niciodată. 120 l/mp nu a înregistrat Cernavodă niciodată așa ceva. Și, chiar și așa, într-o oră, apa a fost preluată de pe centru. Ați văzut și ce crater s-a format pe strada Titulescu, colț cu Eminescu. Puțini oameni credeau însă că se va remedia așa repede. Dar investiția asta nu a fost făcută timp de 30 de ani de nimeni. La un moment dat am fost întrebați: „Domnule, voi sunteți sănătoși la cap? Ați săpat la 10 metri adâncime…”. De regulă, se săpa puțin la suprafață și apoi astupai. Trebuie să și recunoaștem că este meritul RAJA pentru că a fost lucrarea și investiția lor.

– Aveți o relație bună cu instituțiile județene?

– Eu sunt primar ales al orașului Cernavodă, politica mea este să fac proiecte pentru oraș, să aduc bani de investiții. Iar pentru asta trebuie să am o relație foarte bună cu toate instituțiile. Pe om nu îl interesează că nu are asfalt că e guvern PSD sau că nu îi curge apa la robinet pentru că RAJA e nu știu cum… Nu. El m-a votat pentru a-i rezolva problemele, nu pentru a găsi scuze de ce nu pot să fac. Un primar trebuie să lucreze cu toată lumea fiindcă la mijloc sunt, în primul rând, interesele cetățenilor.

 

 

Actualitate