Constanța

Cercetător despre evoluția COVID: Constanța se va închide după 1 noiembrie. Școlile, „catalizatoare de infecții”

Județul Constanța se va închide după data de 1 noiembrie, când incidența infectării cu COVID 19 ar ajunge la peste 6 cazuri la mie.

Scris de 
 pe data 
7 septembrie, 2021

Municipiul Constanța ar putea ajunge însă la această rată de infectare mult mai rapid, avertizează cercetătorul Octavian Jurma, care a făcut o predicție pentru fiecare județ în parte. Din păcate, aceasta este predicția cea mai optimistă.

Potrivit acestuia, tabelul de predictie (directa simpla optimista) al incidentei pe judete in urmatoarele saptamani pe baza mediei incidentei din ultimele 3 zile si a ratei de crestere de saptamana trecuta, cu precizarea că în municipiile reședință de judet incidenta este de obicei cu 10-25% mai mare decat media din judet.

Conform predicției, pe data de 11 octombrie, întreg județul Constanța se va afla în SCENARIUL ROȘU cu o rată de infectare de 3,73 la mie, în timp ce municipiul Constanța ar putea ajunge în această situație mult mai repede.

În doar o săptămână (18 oct.) incidența va ajunge la 4,66, iar peste încă o săptămână (25 oct.) vom avea o rată de infectare de 5,53 cazuri la mie. Din data de 1 noiembrie, predicția arată că județul Constanța se închide și intră în carantină cu o infectare de 6,21 cazuri la mie.

Județul Constanța nu are însă cea mai proastă situație comparativ cu restul țării. La 1 noiembrie se prognozează o incidență de 23 la mie în Satu Mare, 12,96 în Maramureș, 11,28 în Suceava, 10,07 în București, 9,80 în Timiș, 9,54 Ilfov etc.

Omul de știință avertizează că școlile se vor transforma într-un „catalizator al infecțiilor” și critică decizia Guvernului de a ridica pragul de infectare în unitățile de învățământ de la 1 la 6 la mie pentru a se lua măsuri.

„Mai avem 1 saptamana pana la inceperea scolilor. In mod normal scolile ar fi inceput in multe localitati in scenariul galben, adoptat in februarie 2021 pentru o siguranta sporita in fata unei tulpini mai putin infectioase decat Delta. Copiii pot fi considerati epidemiologic ca singurul segment captiv al populatiei pentru ca e singurul segment „profesional” care este obligat prin lege sa fie prezent „la locul de munca” indiferent de opinia lor, sau a parintilor lor, despre riscul la care se expun in clasa. Renuntarea la scenariile din februarie si ridicarea pragului de al 1 la 6 la mie garanteaza ca scolile vor ramane un catalizator al infectiilor de pana cand pandemia va fi de 6x mai intensa decat in valul 3”, spune cercetătorul Octavian Jurma.

Acesta compară situația din școli cu un incediu, cu precizarea că nu poți chema pompierii decât atunci când ard și casele a cel puțin 5 vecini.

„Chiar si fara criza din guvern scolile nu au fost niciodata monitorizate epidemiologic asa cum ni s-a promis. E ca si cum pompierii te anunta ca nu vor mai veni sa iti stinga incendiul cand iti arde casa, doar cand ard si casele a cel putin 5 vecini, dar in acelasi timp te avertizeaza ca nu ai voie sa iti stingi singur incendiul pentru ca stingerea incendiilor e monopol de stat”, a scris Jurma pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că decizia de a se face „școala fizica cu orice pret in septembrie”, va avea un preț ridicat, iar în octombrie vom afla și cine îl va plăti.

„Nu va faceti insa iluzii, va fi un pret de platit si il vom plati in zeci de mii de familii din Romania prin boala si suferinta. Ma astept la masuri in octombrie dupa finalizarea alegerilor din PNL”, a concluzionat Jurma

*Nota: Incidenta este calculata standard, similar incidentei la 100,000 in Europa. Predictia este optimista si precizia scade rapid dupa a 2-a saptamana. Dupa saptamana 4 prognoza devine doar o speculatie, care insa ne da o idee asupra ordinului de marime la care poate duce cresterea curenta fara masuri sau atingerea pragului minim de imunizare de turma.

Actualitate