Actualitate

Cea mai lungă zi din an se celebrează astăzi. Care este semnificația ei

Sărbătoarea solstițiului de vară, celebrată astăzi, 21 iunie, asociată în popor ca sărbătoarea Sânzienelor, reprezintă începutul verii astronomice și marchează cea mai lungă zi din an.

Scris de 
 pe data 
21 iunie, 2018

Această sărbătoare era folosită în trecut pentru determinarea momentelor importante în ceea ce privește agricultura, însă, era, totodată și o perioadă prielnică pentru nunți, scrie Mediafax.

În China antică, solstiţiul de vară era asociat cu energiile feminine – yin, celebrând pământul și feminitatea, fiind o sărbătoare complementară solstiţiului de iarnă, asociat cu raiul, masculinitatea şi energiile yang.

Totodată, în vechea Galie, pe 21 iunie, era sărbătorită Eponea, zeiţa fertilităţii şi protectoarea cailor, în timp ce în zonele populate de triburile germane, slave şi celtice se aprindeau focuri uriaşe. De asemenea, băştinaşii din America de Nord aveau diverse ritualuri prin care sărbătoreau Soarele, cu dansuri şi post alimentar.

Ulterior, după răspândirea creştinismului, multe obiceiuri păgâne au fost preluate de religie și aduse în Europa, în zone din Scandinavia, solstiţiul de vară fiind sărbătorit în continuare sub formă de  „Midsommar” sau ziua din mijlocul verii.

În România, sărbătoarea solstițiului de vară este asociată cu Sânzienele, o sărbătoare ce își are originea într-un vechi cult solar și este celebrată pe 24 iunie. În același timp, românii asociază solstițiul cu sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Actualitate