Ce să faci și ce să NU faci în Vinerea Mare
Vinerea Mare, cunoscută şi ca Vinerea Seacă sau Vinerea Patimilor este considerată zi de doliu în tradiția creștină, reprezentând ziua în care a fost răstignit Mântuitorul.
Astăzi se face pomenirea sfintelor Patimi ale lui Iisus și, fiind ultima zi de vineri a Postului Mare, se ține post negru.
Potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare nu este bine să mănânci urzici şi nici să foloseşti oţet, pentru că, pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele lui au fost udate cu oţet, scrie www.crestinortodox.ro.
Vinerea Mare este o zi neobișnuită, deoarece astăzi nu se săvârșește nicio slujbă de Liturghie, ci, se săvârșește o slujbă specială, aceea a scoaterii din altar a Sfântului Epitaf și așezare lui în mijlocul bisericii, moment ce este considerat o retrăire a coborârii lui Hristos de pe cruce și pregătirea trupului acestuia pentru înmormântare.
Conform tradiției, cine trece în Vinerea Mare, de trei ori, pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf, nu va suferi de dureri de cap, de mijloc sau de șale tot restul anului.
În această seară se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, ce este ulterior așezat la loc pe Sfânta Masă și este ținut acolo până la înălțare. La sfârşitul slujbei, preotul împarte uneori florile aduse, considerate a fi bune de leac.
În credința populară, dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi bogat, iar dacă vreme va fi frumoasă anul va fi secetos. Totodată, se spune că acei credincioși care se scufundă astăzi în apă rece de trei ori fi sănătoși tot anul.
Potrivit www.crestinortodox.ro, unii credincioși obișnuiesc să tămâie astăzi în casă și în curte, pentru a ține la distanță gângăniile şi dihaniile.
Totodată, în Vinerea Mare nu este indicat să munciți la câmp, deoarece, tot ceea ce veți semăna astăzi nu va rodi, de unde vine și denumirea de „Vinerea Seacă”.
De asemenea, nu trebuie să sacrificați păsări sau alte animale și nici să spălați, să coaseți sau să faceți curat.
- Paste
- postul Pastelui
- sarbatoare Paste