Ce proiecte propune liderul PNL Constanța, Bogdan Huțucă, pentru următoarea sesiune parlamentară
În noua sesiune parlamentară vor fi propuse aprobării mai multe proiecte inițiate de președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, cel mai imporant fiind acela ce prevede desființarea taxei de pod de la Fetești și Giurgeni.
Președintele PNL susține că inițiativa, lansată împreună cu deputatul Robert Boroianu, este justificată, întrucât în alte state traversate de Dunăre nu există această taxă discriminatorie.
„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atât timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre. De asemenea, această taxă este discriminatorie pentru locuitorii Dobrogei, puternic afectați fiind și agenții economici din aceste zone”, susține deputatul Bogdan Huțucă.
Pe lângă această inițiativă, în Camera Deputaților va ajunge propunerea privind modificarea art.32 din Legea nr.273 din 29 iunie 2006 privind finanţele publice locale, în sensul ca 100% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat să rămână la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
De asemenea, vor fi supuse votului alte propuneri legislative privind:
Stimularea conformării fiscale voluntare ce prevede acordarea în beneficiul contribuabililor persoane juridice a unor stimulente la plata impozitului pe profit, anterior exigibilităţii obligaţiei de plată a impozitului datorat, în scopul asigurării plăţii voluntare a acestuia. Stimulentul urmează a se acorda progresiv, în funcţie de numărul de ani în care persoana juridică impozitată s-a conformat voluntar. Facilitatea se aplică şi persoanelor juridice care intră în sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.
Completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal ce prevede, pe de o parte, compensarea plăţii salariilor şi a veniturilor asimilate acestora pentru zilele de sărbători legale, declarate prin lege ca zile libere (costurile se deduc din obligațiile fiscale datorate) și scutirea de la plata impozitului pe venit a contribuţiilor sociale datorate de angajator, a contribuţiilor sociale de sănătate, a contribuţiilor de asigurări de şomaj, accidente de muncă şi boli profesionale, aferente veniturilor salariale realizate în contul primelor 32 de ore suplimentare de muncă/lună, cu excepţia veniturilor salariale sau asimilate acestora pentru personalul plătit integral sau parţial din fonduri publice, pe de altă parte.
Modificarea și completarea Legii societăţilor comerciale 31/1990 ce în vederea facilitării procedurilor, a condiţiilor de înregistrare a sediului social şi a eliminării restricţiei pentru persoanele fizice şi juridice de a nu fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată, fapt care ar avea drept efect creşterea numărului societăţilor şi a iniţiativelor antreprenoriale.
Modificarea şi completarea art.134 din Legea 31/1990 privind Societăţile Comerciale ce prevede acordarea posibilităţii acţionarilor de a se retrage dintr-o societate pe acţiuni, pentru motive temeinice, în temeiul unei hotărâri a tribunalului.
Modificarea Ordonanţei nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România ce prevede relaxarea condițiilor de angajare a cetățenilor străini.
Modificarea alin.(1) al art.22 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal ce prevede extinderea sferei de aplicare a scutirii impozitării profitului reinvestit pentru mijloace de transport maritime, feroviare, aeriene și rutiere noi.
Modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal ce prevede transparentizarea criteriilor cu privire la acordarea și retragerea calității de persoană plătitoare de TVA, precum și a criteriilor de evaluare a riscului fiscal.
Modificarea lit.h), alin.(1), art.456 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal ce prevede scutirea de impozit pe clădiri pentru cabinetele de medicină de familie.
Liderul PNL a precizat că cele mai multe proiecte vizează domeniul fiscal și că liberalii luptă pentru îndreptarea deciziilor nepotrivite ale majorității parlamentare.
„Sunt inițiative, în principal, din domeniul fiscal, ce pot schimba în bine viața românilor și pot oferi o mai mare prectibilitate și un real sprijin mediului de afaceri din România. De asemenea, împreună cu toți colegii liberali din Parlament luptăm să îndreptăm atât cât se poate din măsurile și deciziile dezastruoase ale majorității PSD-ALDE, care au creat instabilitate și nesiguranță în mediul privat și au lovit puternic în veniturile autorităților locale”, a adăugat Bogdan Huțucă.