Ce are și ce nu are voie să facă polițistul local. Când și în ce condiții vă poate opri în trafic
Unii îi respectă și le laudă activitatea, în timp ce alții îi înjură și le reproșează că sunt vânători de amenzi. Cu toate acestea, polițiștii locali din Constanța sunt tot mai prezenți în viața publică a constănțenilor și din ce în ce mai mulți oameni apelează la ei, chiar și atunci când un vecin se trezește să pună cu manele cu volumul la maximum, la două dimineața. Însă ce are și ce nu are voie să facă un polițist local rămâne în continuare un subiect pe care constănțenii îl dezbat, mai ales dacă s-au aflat în situația de a primi o amendă.
În general, șoferii sunt cei mai nedumeriți de atribuțiile pe care le are un polițist local. Pentru a limpezi apele, am mers la șeful Direcției Generale a Poliției Locale (DGPL), comisarul-șef Tudorel Dogaru, omul care până la sfârșitul acestei luni s-a asigurat că polițiștii locali își fac treaba pentru care sunt plătiți.
„Un polițist local vă poate opri dacă autoturismul depășește limita de greutate pe sectorul de drum public pe care se află. De asemenea puteți fi oprit de un polițist local dacă ați intrat cu mașina pe contrasensul unei străzi prevăzută cu Sens Unic. O altă intervenție rutieră pe care o mai poate face polițistul local este cea pentru verificarea achitării tramei stradale pentru autovehiculele transportă mărfuri sau cele care transportă materiale de construcții“, a explicat Dogaru.
Totodată, trebuie să nu uitați că un polițist local vă poate sacționa pentru opriri și staționări neregulamentare sau dacă sunteți pieton și traversați neregulamentar. Iar lista de atribuții pe partea de trafic rutier se oprește aici.
„Este foarte limitat domeniul pe care agenții poliției locale pot să acționeze în ceea ce privește respectarea Codului Rutier. Însă polițistul local poate constata orice tip de infracțiune, asta însemnând flagrant și este obligat ca în cel mai scurt timp să înainteze probele către organele judiciare abilitate. Polițiștii locali nu instrumentează dosare“, a mai completat Tudorel Dogaru.
De reținut este că polițistul local are dreptul de a cere pentru verificare orice document de identificare. Spre exemplu, dacă sunteți oprit de un polițist local, iar acesta constată că nu aveți permis de conducere sau acesta este expirat, atunci va fi sesizată Poliția Rutieră.
De cealaltă parte, atribuțiile pe segmentul de ordine publică ale polițistului local sunt foarte multe, acestea fiind prevăzute în Legea 155 din 2010. Spre exemplu, pe liniile RATC acționează zilnic 20 de agenți care au ca scop asigurarea ordinii. Totodată, bișnițarii din piețe, cerșetorii, cei care nu respectă normele de igienă și curățenie stradală sau discipliă în construcții sunt vizați și sancționați atunci când sunt prinși în flagrant.
În prezent, Poliția Locală din Constanța are 220 de agenți și 25 de mașini în dotare. Dintre aceștia, 160 acționează în teren pe de ordine publică și circulație. Dogaru și-a propus să mărească numărul de agenți la 316, ce reprezintă maximul prevăzut în organigramă.
Cifre record de amenzi în 2018
Direcția Generală a Poliției Locale este o instituție subordonată Primăriei și contribuie la bugetul local prin sancțiunile acordate celor care se abat de la respectarea regulilor de oridine publică.
De un an, de când Tudorel Dogaru a venit la conducerea instituției, activitatea polițiștilor locali s-a intensificat, iar cifrele vorbesc de la sine. Comparativ cu 2017, când totalul sancțiunilor de 15.997, valorând 3 milioane 860 de lei, în 2018 agenții locali au aplicat 64.520 de amenzi în valoare de 14 milioane 587 de mii de lei. O creștere cu 277% față de anul precedent.
Banii se duc la primăria pe raza căreia își are domiciliul contravenientul. Doar 45% din totalul amenzilor din 2018 a fost aplicat persoanelor cu domiciliul în municipiul Constanța.
„Scopul nu este să dăm cât mai multe amenzi, că nu ne face nimeni statuie, ci acela de a fi cât mai prezenți. Degeaba dau eu 7 mii de amenzi dacă omul nu se schimbă. Cred cu tărie că nu neaparat valoarea ridicată a unei amenzi este cea care va determina un comportament social acceptabil, civilizat, ci certitudinea aplicării legii. Cu alte cuvinte, dacă știi că o zonă a orașului este monitorizată, vei avea un cu totul alt comportament față de o zonă în care știi că nu există o prezență activă a organelor de ordine. Principalul scop la Poliției Locale în 2019 este creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, iar nivelul de receptivitate la solicitări trebuie să crească din ce în ce mai mult“, a mai spus comisarul-șef Dogaru.