Social

Cât mai țin ploile și furtunile. Meteorolog: „O masă de aer rece a rămas blocată peste România”

foto: Facebook / Ender Omer

Vara aceasta a fost una atipică până acum, spun meteorologii. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 50 de ani, în timp ce iulie s-a remarcat ca una dintre cele mai răcoroase și bogate în precipitații luni ale lui cuptor din ultimul secol. Meteorologii spun că aceste fenomene sunt cauzate de o masă imensă de aer rece, care a rămas blocată deasupra României. 

Scris de 
 pe data 
25 iulie, 2018

Nu a existat săptămână în această vară fără ploi abundente și furtuni. Meteorologii spun că din 1969 nu a mai existat o lună iunie atât de ploioasă, în timp ce luna iulie se așteaptă să fie una dintre cele mai răcoroase și, de asemenea, bogate în precipitații. Potrivit specialiștilor, în luna iulie nu a existat nicio zi caniculară, în schimb au existat 547 de atenționări cod galben de furtuni și 146 de atenționări cod portocaliu.

Specialiștii ANM spun că nu doar această vară este atipică, ci întregul an. Mai mult, toate fenomenele meteo din ultima perioadă sunt cauzate de o masă imensă de aer rece care a rămas blocată peste România.

Nu numai vara este atipică, ci întreg anul acesta, chiar începând cu decembrie anul trecut, pentru că iarnă a fost deosebit de blândă, pe urmă luna martie cu temperaturi de iarnă și o luna aprilie cu temperaturi de vara. Începând cu luna mai au început și manifestările de instabilitate, într-un context european.

Ține de distribuția neobișnuită a maselor de aer. Pe de o parte o e distribuție foarte persistenă și în același timp neobișnuită pentru că aerul cald a ajuns până în nordul peninsulei Scandinave în timp ce în regiunea țării noastre a stagnat foarte mult timp o masă de aer cu o idee mai răcoroasă și cu un foarte mare volum de vapori de apă. Toate acestea au fost asociate cu o persistența a presiunii atmosferice scăzute, un blocaj care a dus la manifestări nefirești pe tot continentul. Dacă la noi a plouat excesiv, în partea de nord a plouat puțin, acolo e o secetă accentuată.

Masa aceea foarte caldă este de origine tropicală și a avut forță să se extindă spre regiunile nordice ale Europei, în timp ce aerul mai rece a rămas blocat aici, în zona noastră. Sperăm ca în zilele următoare, după ce depășim episodul de precipitații, masele de aer să se mai ducă fiecare la locul lor”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv ANM, potrivit Digi24.ro

Actualitate