Actualitate

Carmen Dan: Trebuie să intervenim legislativ astfel încât să nu mai poată fi puse la îndoială acțiunile structurilor statului

Astăzi, 25 septembrie 2018, au avut loc audierile ministrului Carmen Dan, a prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, dar și a altor doi șefi ai Jandarmeriei în contextul evenimentelor din 10 august, notează Digi24.

Scris de 
 pe data 
25 septembrie, 2018

Potrivit sursei citate, concluzia Comisiei de apărare a Senatului a fost simplă: trebuie actualizată Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, însă nu în sensul protejării participanților la protest.

Argumentul ministrului Carmen Dan privind actualizarea actului normativ a fost acela că, misiunile structurilor statului nu ar trebui puse vreodată sub semnul întrebării.

Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii”, a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului.

Ministrul a susţinut că la protestul din 10 august Jandarmeria a intervenit exclusiv în sensul asigurării ordinii publice.

De un an şi opt luni, Jandarmeria Română gestionează genul acesta de manifestaţii publice, aducând în prim plan acea componentă de dialog şi comunicare pe care o are Jandarmeria, şi asta plecând de la faptul că (…) acel caracter de spontaneitate reglementat dă naştere la foarte multe interpretări. Şi cred că suntem cu toţii de acord că nu mai putem vorbi de spontaneitate atunci când avem organizarea acestor activităţi de protest online. (…) Nu poţi spune despre o instituţie a statului că a fost violentă când, de un an şi opt luni, în condiţiile acestor prevederi legale, gestionează aceste adunări, făcând tot ce stă în puterea acestei instituţii pentru ca aceste proteste să nu degenereze. Şi până la momentul 10 august a acţionat cu multă maturitate şi chiar în data de 10 august noi am făcut dovada că intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice, nu a restabilirii, pentru că, aşa cum am precizat, jandarmii au venit pentru asigurarea dispozitivului de ordine publică, nu îmbrăcaţi în echipamentul de intervenţie. Şi această intervenţie s-a desfăşurat gradual, până la momentul în care ne-am aflat sub incidenţa prevederilor articolului 19, alin. 2, care dispune în sensul reacţiei în forţă, în condiţiile în care avem create condiţiile atentării la integritatea corporală a forţelor de ordine şi a manifestanţilor”, a mai spus Carmen Dan.

O discuție similară s-a purtat și în timpul audierii prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, care a cerut membrilor comisiei să reactualizeze Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor din prezent.

Ceea ce vă solicit – şi o să vin şi cu o propunere – este să modificăm de urgenţă Legea adunărilor publice. V-aş ruga să reactualizaţi Legea adunărilor publice, pentru că nu mai corespunde situaţiilor de astăzi, şi ar trebui foarte bine să fie lămuritoare, pentru că o singură notificare către primar nu poate să ţină loc de autorizarea unei manifestaţii publice. Trebuie să existe oameni care să-şi asume organizarea mitingului, să fie ambulanţe, toalete publice, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, email-uri”, a precizat Speranța Cliseru.

 

Actualitate