Carmen Dan, audiată în Comisia de anchetă pentru presupuse fraude la europarlamentare
Ministrul de Interne, Carmen Dan, este audiată marți la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea presupuselor fraude la alegerile din 26 mai.
Comisia a fost înființată la propunerea liderilor PSD-ALDE, care au susținut că în ultima perioadă în spaţiul public au apărut „foarte multe elemente care par să se constituie în dovezi clare de fraudare” a alegerilor europarlamentare.
Carmen Dan a ținut să sublinieze că nu Ministerul de Interne este cel care stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară şi al ştampilelor de vot şi nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare.
„Ministerul Afacerilor Interne nu stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară, acesta este atributul autorităţilor locale cu avizul Autorităţii Electorale Permanente. MAI nu stabileşte numărul de ştampile de vot, nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare, aici răspunde preşedintele secţiei„, a declarat Carmen Dan.
De asemenea, Dan a spus că MAI nu are atribuţii nici în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a prezenţei la vot: „Utilizarea tabletelor, instruirea celor care utilizează aceste tablete este în sarcina STS. (…) MAI asigură paza secţiilor de votare, asigură ordinea publica în exteriorul secţiilor, cercetează sesizările privind posibilele încălcări ale legislaţiei electorale”.
Tot marți, ar fi urmat să fie audiat la comisie și ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, însă acesta a anunțat că nu este în țară.
Totodată, s-a stabilit să fie transmise adrese către STS şi către alte instituţii implicate în procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le deţin legat de scrutinul din 26 mai până la aprobarea de către Parlament a raportului comisiei de anchetă.
Luni, au fost audiaţi politologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru. Cei doi au prezentat un document cu principalele tipuri de nereguli pe care le consideră contestabile la alegerile europarlamentare din 26 mai. În opinia lor, printre factorii perturbatori ai scrutinului ar fi introducerea în premieră a tabletelor STS.
Ei au prezentat şi nişte grafice din care reiese o prezenţă foarte mare la vot pe liste suplimentare în localităţi mici din ţară care nu prezintă interes turistic.