Care este originea Zilei păcălelilor
În fiecare an, de 1 aprilie, cei mai mulți obișnuiesc să celebreze Ziua păcălelilor făcând farse familiei, cunoscuților sau colegilor de birou. Sărbătoarea este cunocută și ca „Ziua păcălitului” sau „Ziua nebunilor”.
Originea Ziei păcălelilor nu este cunoscută exact, de aceea unii consider că sărbătoarea provine de la adoptarea noului calendar, în vreme ce alții cred că are legătură cu schimbarea anotimpului.
Cei mai mulți cred că obiceiul păcălelilor a apărut în vestul Europei, la jumătatea secolului XVI, scrie www.infoplease.com.
Vechiul calendar iulian marca Anul Nou pe 1 aprilie, însă papa Gregorie al XIII-lea a făcut, în anul 1582, trecerea la calendarul actual care îi poartă numele (calendarul gregorian), astfel Anul Nou s-a mutat pe 1 ianuarie.
Totuși, oamenilor le-a fost greu să se adapteze noului calendar, așa că, din obișnuință, trimiteau felicitări de Anul Nou tot de 1 aprilie. Din acest motiv au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde vine și denumirea de „Ziua nebunilor” sau „Ziua păcălelilor”.
Trecerea timpului a făcut ca felicitările de Anul Nou trimise de 1 aprilie să fie considerate farse, ulerior acestea au fost insoțite de cadouri amuzante sau diferite glume, notează Agerpres.
Chiar dacă Ziua păcălelilor este recunoscută mondial, aceasta se sărbătorește cu precădere în Europa și în America.
În România, Ziua păcălelilor a fost sărbătorită pentru prima data în secolul XIX-lea, notează www.istorie-pe-scurt.ro, de atunci românii au îndrăgit sărbătoarea și i-au oferit atenție an de an.
Conform tradiției, dacă o fată păcălește un băiat, acesta trebuie să o ia de nevastă, însă nu este indicat ca bărbatul se însoare de 1 aprilie, deoarece acesta va fi mereu sub papucul nevestei. De semenea, tradiția spune că acei copii care vin pe lume pe 1 aprilie vor avea parte de noroc pe tot parcursul vieții.
- 1 aprile
- sarbatoare
- zi de sarbatoare
- Ziua pacalelilor