Constanța

Care este adevărata Constanța pe care o promovează Făgădău? GALERIE FOTO

Primarul Decebal Făgădău ne îndeamnă să descoperim experiența Constanța-Mamaia!

Scris de 
 pe data 
21 februarie, 2019

„Primăria Municipiului Constanța împreună cu Organizația Patronală Mamaia-Constanța și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, promovează destinația noastră turistică la cel mai important eveniment de profil din România. Timp de 4 zile, în perioada 21-24 februarie, aducem la București vechiul Tomis reinventat într-un concept vibrant. De la întinderile nesfârșite de nisip auriu atins la răsărit cu dantela spumoasă a mării, până la versurile lui Ovidiu ce răsună încă între zidurile cetății antice și până la vibe-urile celor mai mari artiști ai lumii care electrizează nopțile de vară, fabuloasa destinație Constanța-Mamaia te invită să-ți trăiești povestea”, se arată în mesajul postat de Primăria Constanța.

Cu argumente atât de convingătoare, suntem convinși că sute de mii de turiști, nu doar din România, vor fixa în opțiunile lor Constanța ca viitoare destinație de vacanță în această vară.

Cu mașinile personale, cu avionul sau cu trenul, vor debarca într-un oraș al… nimănui. Căci de la pliante și povești și până la realitatea tomitană este drum lung.

Astfel, ce ar putea face un turist ajuns la Constanța:

Să viziteze Zona Peninsulară. O zonă istorică aflată într-o accentuată stare de degradare, cu clădiri vechi de peste 100 de ani lăsate să se dărâme. Cu străzi mizerabile, cu pavaje sparte și găurite. O piața Ovidius ce mai poartă încă pe jos urmele de ulei ars de la cașcarabetele cu mâncare.

 

Să viziteze Cazinoul. Un Cazinou care te înfioară, un monument care plânge pe umerii trecătorului ce nu poate înțelege cum un asemenea simbol este lăsat în paragină. Cazinoul este îngrădit cu gard înalt metalic pentru a ascunde de ochiul curiosului mizeria și degradarea.

O plimbare prin central orașului. Poate turistul ar fi interesat de o plimbare pe strada Ștefan cel Mare, centrul pietonal al orașului. Ghidat de puradei și cerșetori, alergat de câinii maidanezi, poate face un adevărat maraton de shopping printre vitrinele goale și magazinele cu lacăte pe ușă. Noroc cu magazinele chinezești și cele de haine second-hand că mai stau încă deschise pe un bulevrad ce altă dată trăia în forfota Constanței. Pavajul împuțit, mirosul înțepător de urină, rahații de câine împrăștiați peste tot completează mirajul unui asemenea periplu.

Hai în parc! Sau poate că turistul vrea o lungă și relaxantă plimbare într-un parc din Constanța. Cum care parc? Acele petice de iarbă verde și 5 copaci, ciuntite an de an de noi și noi construcții. Dar dacă tot ajunge în Parcul de la Primărie, nu are cum să rateze o vizită la toalete de 150.000 de euro, cele care au făcut atât de celebră Constanța în lume.

Atenție la drum și poliția locală! Grijă mare dacă vii cu mașina. Nu îți recomandăm să circuli pe varianta Constanței, fiindcă ai petrece jumătate de zi în trafic. De asemenea, Podul de la Butelii trebuie evitat fiindcă va fi blocat exact în mijlocul verii.  Măcar dacă s-ar lucra… Majoritatea intersecțiilor sunt blocate, mai ales la orele de vârf, pe principalele bulevarde. Așa se circulă într-un oraș unde nu s-a mai făcut un drum de 30 de ani. În plus, trebuie să știi că în centrul Constanței există puține locuri de parcare, iar șoferii au statut de pradă în  ochii Poliției Locale.

Stațiunea Mamaia. Și ajungem și la plajă, că doar pentru asta ai venit. Mamaia te așteaptă. E posibil să nu mai vezi marea de pe faleză sau promenadă, iar ca să ajungi pe nisip trebuie să te strecori printre construcții, șantiere în lucru, terase și restaurante. S-au construit direct pe plajă întregi ansambluri rezidențiale și zeci de hoteluri, ascunzând marea și plaja de ochii turiștilor. Dacă nu ai mai venit de mult prin Mamaia e posibil să nu mai recunoști mare lucru. Întreaga stațiunea a devenit o aglomerație de betoane, încălecate pe fiecare centimetru pătrat de spațiu verde. Un cartier cu pretenții, în care sunt mai mulți samsari decât turiști. Satul de Vacanță a rămas însă neschimbat. Aceeași aglomerație, mizerie și mirosuri.

sursa foto: radioconstanta.ro

Turism istoric. Sau poate că turistul va vrea, odată ajuns la Constanța, în vechea cetate Pontică, să facă un periplu prin istoria atât de bogată a acestor locuri. Edificiul Roman cu Mozaic, Cavoul Hipogeu, Muzeul de Istorie, vestigiile vechii cetăți… Dar, stai, toate astea sunt abandonate. Edificiul Roman cu Mozaic stă să cadă peste vizitatori, cavoul pictat, unic în Europa, este ascuns în buruieni și cu lacătul pe ușă, zidurile și porțile de intrare în cetatea Tomis sunt fie scufundate în gunoaie, ori s-au construit blocuri direct peste ele.

Din păcate, aceasta este Constanța pe care o iubește primarul Făgădău și cu care se mândrește!

Actualitate