Actualitate Eveniment

„Când va înceta?“. Procesul de dopaj al Simonei Halep, amânat a treia oară. CTP: Se impune intervenția guvernului României

Scris de 
 pe data 
23 mai, 2023

Simona Halep a anunțat că ITIA (Agenția Internațională de Integritate a Tenisului) a cerut o nouă amânare a audierii în cazul său de dopaj. Audierea trebuia să aibă loc pe 28 mai, aceasta fiind a treia amânare a procesului.

Fosta lideră WTA consideră că ITIA a dat dovadă de ipocrizie, deoarece declara că este hotărâtă să aibă o comunicare „într-o manieră empatică, eficientă și în timp util” cu ea, deși în același timp cerea oficial amânarea audierii.

Sunt din nou extrem de şocată şi dezamăgită de atitudinea ITIA. În timp ce ITIA, prin reprezentantul său Nicole Sapsead afirma public în urmă cu trei zile că ITIA ‘rămâne hotărâtă să comunice cu doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă şi în timp util’, în acelaşi timp cei de acolo cereau oficial Tribunalului să îmi amâne audierea… pentru a treia oară.

ITIA spune public ceva, în timp ce în mod privat face altceva. Am cerut în mod repetat să fiu audiată şi ITIA a căutat în mod repetat să se amâne audierea.

Când va înceta? Pun din nou această întrebare. Am dreptul la o audiere rapidă. Astfel de acţiuni îmi încalcă drepturile“, a transmis Simona Halep pe rețelele de socializare.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacționat în urma deciziei ITIA și a declarat că Simonei Halep i se refuză accesul la actul de Justiție și este ca și când sportiva ar fi arestată preventiv. Popescu a declarat că se impune o intervenție din partea guvernului României.

Nu cred în teorii ale complotului occidental împotriva românilor și României – că de teorii ale complotului rusesc n-am auzit. Dar dacă așa va fi pe 28 mai, atunci nu mai e vorba de Roxadustat, dopaj, suspendare, nu mai e vorba nici măcar de tenis sau de jucătoarea Simona Halep. Ne vom afla în fața unei încălcări strigătoare la cer a unui drept al omului, al unui cetățean dintr-o țară a Uniunii Europene – dreptul la Justiție.

Simonei Halep i se refuză de luni de zile accesul la actul de Justiție. E ca și cum ar fi arestată preventiv, pe termen nelimitat, fără ordin judecătoresc, la poarta terenului de tenis de performanță. Practic, ITIA se substituie instanței de judecată, supunând-o pe Simona Halep la executarea pedepsei prin eternizarea suspendării provizorii.

În această situație, cred că se impune intervenția guvernului României. Care trebuie să apere drepturile cetățenilor săi în străinătate, adresându-se instituțiilor internaționale de Justiție – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de pildă.

Nu văd altă explicație pentru un astfel de comportament al ITIA față de Simona Halep decât intenția acestui organism, cu complicitatea zisului tribunal „independent”, de a-și face un titlu de glorie din pedepsirea cu orice preț a unui nume mare din tenisul mondial“, a scris Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook.

Actualitate