Administraţie

 „Canalizarea, asfaltul și gazele naturale nu mai sunt un moft”. Ce priorități are primarul Dumitru Timofte

Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Dumitru Timofte, anunță că după finalizarea lucrărilor de introducere a rețelei de canalizare vor urma lucrări de asfaltare. Într-un interviu acordat ziarului Constanța de Azi, primarul poveste care sunt planurile sale și de ce nu vrea să cheltuiască bani mulți pe serbări fastuoase.

Scris de 
 pe data 
18 octombrie, 2018

-Toată comuna este un șantier. Se lucrează pe străzi, se sapă…

Lucrările de introducere a rețelei de canalizare au intrat în linie dreaptă, se lucrează intens și la construirea stațiilor de epurare. Nu mai avem mult și terminăm în ambele localități. Știu că s-a creat un mare disconfort oamenilor, că s-a făcut mizerie, că vor veni și ploile și se va face noroi, că oamenii sunt nemulțumiți, însă trebuie să înțelegem cu toții că astfel de lucrări de infrastructură implică un efort considerabil. Însă, este un disconfort pe care ni-l asumăm fiindcă locuitorii comunei Nicolae Bălcescu merită să trăiască în condiții civilizate. Nu putem să introducem canalizare fără să săpăm, fără să scoatem pământ, dar când se va termina totul vom asfalta și nu vor mai exista probleme.

-Urmează și lucrări de asfaltare?

Da, suntem în faza de licitație a lucrărilor de asfaltare. Vor fi asfaltați 11 km de drumuri interioare din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu, valoarea lucrărilor fiind de aproximativ 9 milioane de lei. Bineînțeles, vom accesa și alte proiecte pentru ca toate străzile din comună să fie asfaltate integral. Trebuie să scăpăm o dată pentru totdeauna de noroaie, de mizerie. Nu e normal să îți trimiți copilul la școală sau să pleci la serviciu pe străzi înfundate de mocirlă. O să scăpăm de această problemă. Consider că asfaltul, canalizarea sau gazele nu mai sunt demult un moft sau un lux, ci sunt doar un semn de normalitate, într-o comunitate civilizată. Și asta ne dorim cu toții, pentru noi și pentru copiii noștri.

-Spuneți de alimentarea cu gazele naturale că este un semn de normalitate. Care este stadiul acestui proiect?

După cum știți,  Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA Mediaș a răspuns afirmativ la solicitarea noastră privind „Înființarea sistemului de distribuție gaze naturale în comuna Nicolae Bălcescu”. Ni s-a aprobat acest proiect, ni s-a dat inclusiv soluția tehnică de racordare, iar acum suntem în faza elaborării studiului de fezabilitate. Va fi un proiect de durată, dar este foarte important pentru comună și pentru oameni. Sunt convins că în câțiva ani, oamenii din Nicolae Bălcescu se vor racorda la rețeaua de gaze și, încet, încet, vom scăpa de sobe, de centrale pe lemne și cărbuni. Este mult mai ieftin să te încălzești pe gaz. Plus confortul…

-Infrastructura este vitală în viața unei comunități, pentru confortul oamenilor, dar cetățenii au nevoie și de siguranță, pe stradă, la școală, în propria casă…

Cu toții ne dorim să trăim într-o comună sigură, să nu ne fie frică să mergem noaptea pe stradă sau să ne lăsăm copiii la joacă în parc. De aceea este foarte important să reușim să menținem, alături de Poliție, un climat sigur și de încredere. În acest sens, comuna Nicolae Bălcescu este printre puținele comune din județ care sunt monitorizate video într-un procent de acoperire așa mare. Avem supravegheate toate intrările și ieșirile din Nicolae Bălcescu și Dorobanțu, toate trecerile de pietoni, școlile și grădinițele, spațiile publice, locurile de joacă pentru copii, zonele problematice din punct de vedere al infracționalității. De asemenea, ambele cartiere IAS din N.Bălcescu și Dorobanțu sunt monitorizate video. Toate camerele sunt conectate la două dispecerate de comandă și supraveghere. Unul se află în Nicolae Bălcescu, celălalt în Dorobanțu. De asemenea, tot ca măsură de siguranță pentru cetățeni, Poliția Locală Nicolae Bălcescu este acum în formulă completă, fiind angajați 3 oameni noi. Așa că, pentru orice problemă, oamenii nu trebuie să ezite să ia legătura cu ei, fiindcă polițiștii locali sunt la dispoziția cetățenilor non-stop.

-Se apropie Ziua Recoltei…

În fiecare an, așa cum este tradiția locului, oamenii din comuna noastră se adună de Ziua Recoltei pentru a petrece, pentru a se simți bine și a uita pentru o zi de probleme, greutăți sau nevoi. Încă de anul trecut, am ținut ca această sărbătoare să se desfășoare exact în aceleași condiții, și în satul Dorobanțu și în Bălcescu. Cu toții suntem cetățeni ai aceleiași comune și nu era corect să organizăm doar într-o parte. Oamenii sunt așteptați duminică, 21 octombrie, de la ora 12, la Căminul Cultural din Nicolae Bălcescu și pe stadionul din Dorobanțu. Vom petrece așa cum se cuvine. Vor fi dansuri populare, reprezentații sportive, muzică și bineînțeles, tradiționalul berbecuț la ceaun.

-Nu ați adus formații, spectacole, artiști de renume, cum se poartă mai nou…

Părerea mea este că mai bine promovăm și răsplătim artiștii noștri din comună, decât să plătim cine știe ce nume. Consătenii noștri sunt la fel de talentați, uneori chiar mai buni decât mulți dintre cei consacrați și care se vând pe bani mulți. Mai mult decât atât, nu găsesc de cuviință să cheltuim sume mari de bani pe astfel de lucruri, când prioritățile și nevoile comunei sunt altele. Spre exemplu, vrem ca la vară, cei mai buni elevi din Dorobanțu și Bălcescu să meargă în tabără la munte, ca o răsplată pentru meritele lor. Ar fi un lucru mult mai bun decât să dăm zeci de mii de euro ca să ne cânte timp de o oră Andra sau mai știu eu cine. Nu spun că ar fi un lucru rău și asta, dar acum avem alte priorități.

 

 

 

Actualitate