Campanie pentru prevenirea cancerului de piele. Controale gratuite pe plajă
Campania EuroMelanoma Day a ajuns la cea de-a XIII-a ediție, promovând, anul acesta, mesajul „Ştiaţi că cea mai frecventă formă de cancer este cancerul de piele?”. Demersul își propune prevenţia, dar și depistarea cancerului de piele.
În cadrul campaniei, medici rezidenți ai secției Clinice Dermato-venerologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanța vor participa în perioada 3-5 august, respectiv 17-19 august la o acțiune organizată de Societatea Română de Dermatologie (SRD) în parteneriat cu Primăria Mangalia, cu scopul de a aduce medicii dermatologi mai aproape de pacienţi pentru a le oferi informaţii utile, dar și consultații gratuite în vederea identificării cancerului de piele.
Campania se va desfășura simultan în trei staţiuni din sudul litoralului: Mangalia (plaja Laguna), Jupiter (plaja Jupiter) şi Venus (plaja Perla Venusului), cei ineresați putând a beneficia de consultații de specialitate între orele 8:00-12:00, respectiv 15:00-18:00.
Organizatorii susțin că trendul crescător al răspândirii cancerului de piele poate fi stopat, iar boala poate fi tratată dacă este depistată la timp.
Astfel, „specialiştii recomandă tuturor să se protejeze întotdeauna când se expun la soare, să evite expunerea prelungită şi să se adăpostească de soare sub o umbrelă şi, pe cât posibil, să evite expunerea la soare la orele prânzului. Alte sfaturi ale dermatologilor se referă la: îmbrăcămintea corespunzătoare (purtarea hainelor în culori deschise, a hainelor cu mâneci lungi, o pălărie cu bor larg şi ochelari de soare cu protecţie UV; aplicarea cremelor cu protecţie solară (este indicată verificarea factorilor de protecţie solară ridicată atât împotriva radiaţiilor UVA, cât şi a celor UVB, cu reaplicare constantă, deoarece aceste creme au efect maxim după aproximativ 30 de minute, iar efectul durează în medie 2-3 ore”, se arată într-un comunicat al Primăriei Mangalia.
Conform medicilor, cel mai mare risc în ceea ce privește dezvoltarea problemelor legate de expunerea prelungită la soare îl prezintă, pe termen lung, copiii.
În aceste condiții, specialiștii recomandă urmărirea şi verificarea pielii în vederea idenficiării leziunilor care își schimbă dimensiunea, culoarea şi/sau forma, sunt asimetrice sau au margini neregulate, sunt aspre, prezintă multe culori, sunt pruriginoase, sângerează sau supurează şi au aspect perlat, iar dacă acestea există, prezentarea de urgență la medic.