Eveniment

Burghezii din Palazu Mare. Jefuiau locuințe în Anglia și trăiau pe picior mare într-o vilă la Constanța

Doi constănțeni, Cătălin Zaharia și soția lui, Florina Spiru, au fost închiși, săptămâna trecută, împreună cu alte trei persoane, ca urmare a unor jafuri comise în Marea Britanie. Cei cinci formau o grupare care a furat cel puțin 800.00 de lire într-un șir de raiduri în West Midlands.

Scris de 
 pe data 
7 octombrie, 2019

Potrivit publicației The Sun, membrii grupării sunt Cătălin Zaharia (29 de ani), Constantin Stoian (29 de ani), Marian Molocia (27 de ani). Florina Spiru și Daniel Stoean (35 de ani). Aceștia vizau cartiere bogate pe care le tâlhăreau și ulterior trimiteau banii în țară.

Polițiștii britanici i-au deconspirat pe 24 septembrie 2018, când polițiștii de trafic din West Midlands monitorizau o mașină neasigurată pe M6, despre care aveau informații că ascundea o geantă care conține bijuterii, furate dintr-o casă din Solihull, după ce a fost aruncată de la o fereastră.

Sergentul Thompson a spus: „Acest grup a fost responsabil pentru dureri de inimă, griji și neplăceri în rândul a sute de rezidenţi din regiune. Este una dintre cele mai mari conspiraţii de spargere pe care le-am văzut vreodată în West Midlands“.

Polițiștii au descoperit în telefoanele inculpaților fotografii cu aceștia în timp ce etalau banii și bunurile obținute în urma jafurilor. Brazea Elena Spiru, o membră a grupării, este înfățișată într-una dintre fotografii pe un pat plin cu bani.

De asemenea, jurnaliștii Daily Mail au descoperit că, din sumele obținute, Zaharia și-a construit un mic palat în localitatea Palazu Mare din județul Constanța.

Bărbatul ar fi cumpărat și două apartamente într-un complex rezidențial de lux din Mamaia, pentru care ar fi plătit 200.000 de lire sterline. Vecinii spun că bărbatul venea constant din Marea Britanie cu sume de ordinul zecilor de mii de lire, dar susținea că face banii strângând și vânzând fier vechi.

Iată imagini de la „locul de muncă“ al lui Zaharia, în timp ce strângea „fier vechi“.

Deși au fost prinși în 2018, procesul s-a încheiat abia acum. Zaharia, a primit opt ani de închisoare. El ar fi fost creierul operațiunilor care s-au derulat pe parcursul a nu mai puțin de patru ani, în Midlands, adică în zona centrală a Angliei, care cuprinde orașe precum Birmingham, Coventry, Leicester, Dudley, Stoke-on-Trent, Walsall și Wolverhampton.

El și oamenii săi au furat din case ale unor oameni înstăriți. Spărgeau un geam la etaj și furau bani cash, bijuterii și ceasuri, pe care le aduceau, la bordul unor curse aeriene low-cost, înapoi în România.

Au zburat spre și dinspre Anglia profitând de drepturile la circulație liberă ale Uniunii Europene. Au pus la cale planul în 2014 și au fost prinși numai pentru că lui Zaharia i s-au găsit cinci urme ale piciorului și mici urme de ADN”, scrie Daily Mail.

Zaharia și soția sa – „administratorul” care ajuta la procesul de spălare de bani – lua acasă banii și bijuteriile furate, zburând dinspre Birmingham și Luton spre portul Constanța. Surse din poliție le-au spus celor de la Daily Mail că Zaharia era implicat și în patru furturi în apropiere de Marea Neagră și Dunăre, suplimentar față de condamnări pe care le avea deja în Franța și Spania.

 

Actualitate