Bugetul Constanței, dezbătut în liniște și taină. Blocurile din Henri Coandă sunt deja gata
Înainte de a fi votat de către consilierii locali, bugetul municipiului Constanța a trecut marți, 13 februarie, printr-o dezbatere publică, în cadrul căreia constănțenii au avut ocazia să își spună punctul de vedere și chiar să vină cu modificări la proiectul de hotărâre.
În realitate, însă, întrunirea, la care au participat foarte puțini oameni, a fost destul de săracă în idei concrete, dar marcată de multe explicații, fiind mai degrabă o audiență publică în masă, în care fiecare venea cu propriile probleme, iar primarul Decebal Făgădău explica de ce acestea nu pot fi rezolvate.
Cele 10 blocuri noi din Henri Coandă sunt gata
Unul dintre aspectele semnalate în cadrul dezbaterii a stârnit multe reacții negative în rândul constănțenilor înainte ca dezbaterea publică să fie anunțată. Este vorba despre construirea a zece blocuri noi în cartierul Henri Coandă, pentru care Primăria alocă 7,2 milioane de lei. Mulți oameni s-au arătat nemulțumiți de faptul că extinderea cartierului social Henri Coandă ar atrage și mai mulți infractori în zonă. Făgădău a explicat că este vorba despre blocurile care au fost contruite deja, dar pentru care nu au fost achitate toate cheltuielile.
„După cum ați văzut, proiectul face referire la proiecte multianuale. Or, proiectul legat de Campusul Henri Coandă a fost demarat în anul 2012 și a inclus mai multe etape. S-au închis toate etapele, iar acum urmează să plătim. Întrucât, încă din prima etapă, a fost un contract ce a presupus nu doar execuția, ci și finanțarea, asta înseamnă că noi am scontat niște bilete la ordin. Aceste bilete la ordin le plătești în timp. Dacă se emit pe cinci ani de zile, sunt plătite în cinci ani de zile. De aceea regăsiți aceste sume. Nu vorbim despre o investiție nouă, ci vorbim despre un proiect finalizat, ce va fi predat în această primăvară, de aceea în bugetul anului 2018 se regăsesc plățile aferente proiectului”, a spus Făgădău.
ONG-urile cer o strategie pentru sprijinirea cazurilor sociale
O altă serie de explicații au vizat cheltuielile sociale, problemă ce a fost ridicată de președintele Coaliției ONG-urilor din Constanța, Ramona Leonida. Aceasta a recomandat întocmirea unei comisii formate din asistenți sociali, sociologi, psihologi și alți specialiști în acest domeniu, care să întocmească o strategie punctuală de sprijinire directă a persoanelor aflate în situații sociale deosebite, în locul programelor sociale pe care le desfășoară Primăria. Făgădău a explicat că bugetul alocat pentru cheltuielile sociale cuprinde tot ce înseamnă salarii pentru asistenții persoanelor cu dizabiități și a personalului care lucrează la căminul pentru persoane vârstnice, toate investițiile legate de creșe, precum și funcționarea căminului de bătrâni.
Primăria să asigure paza școlilor
O altă problemă, de această dată legată de învățământ, a fost readusă în atenție de liderul Asociației Elevilor din Constanța (AEC), Alexandru Manda. El a solicitat reprezentanților administrației locale să asigure paza în toate unitățile de învățământ din Constanța.
„Legea prevede ca instituțiile publice trebuie să asigure paza clădirilor pe care le au în proprietate, iar autoritățile locale au datoria de a aloca bani pentru siguranța unităților de învățământ. Deci, Consiliul Local Constanța are obligația de a asigura fondurile necesare asigurării pazei în unitățile de învățământ, fie prin contractarea unei firme specializate, fie prin proceduri de achiziție a dispozitivelor care ajută la menținerea siguranței. În Constanța, fie sunt unități de învățământ fără serviciu de pază, fie elevii scot bani din buzunar pentru acest lucru, ceea ce este ilegal”, a spus Manda.
În replică, primarul Constanței a spus că se lucrează la o strategie în acest sens, pentru anul școlar 2018-2019. O altă problemă semnalată de Manda a fost legată de cuantumul burselor școlare. „Bursa de merit ar trebui să fie de 95 de lei, cea de performanță ar trebui să fie pentru 380 de lei, cea de studiu să fie de 285 de lei, iar cea socială să fie de 380 de lei. Aceste sume sunt fundamentate de creșterea salariului minim pe economie și sunt în concordanță cu nevoile actuale ale beneficiarilor”, a mai spus Manda. În schimb, primarul Constanței a spus că, în momentul de față, este mai important numărul de beneficiari. „În ultima vreme, numărul de beneficiari de burse pentru elevii cu rezultate bune la învățătură a scăzut”, a spus Făgădău.
35 milioane de lei pentru Poliția Locală
În altă ordine de idei, președintele USR Constanța, Remus Negoi, s-a arătat nemulțumit, printre altele, de faptul că bugetul alocat pentru Învățământ este la fel de mare ca cele ale Protecției Civile sau Poliției Locale: „De ce se alocă aproape 35 de milioane de lei pentru Poliția Locală și Protecția Civilă? Mi se par exagerate sumele pentru așa ceva. Învățământul este Cenușăreasa bugetului. Propunem reducerea bugetului alocat Poliției Locale cu 30% și transferarea banilor către Învățământ și Sănătate”. Primarul a explicat că banii alocați pentru Poliția Locală și Protecția Civilă nu sunt deloc mulți și a oferit exemplul orașului olandez Rotterdam, a cărui administrație a alocat circa o treime din bugetul municipalității pentru investiții în siguranță.
Acestea sunt cele mai importante exemple legate de ceea ce s-a discutat în cadrul dezbaterii pe tema bugetului Constanței, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 15 februarie.
Nu ne rămâne decât să sperăm că, dincolo de aceste explicații frumos spuse în fața constănțenilor, reprezentanții administrației locale să poată duce, anul acesta, proiectele propuse la bun sfârșit, iar noi să vedem îmbunătățiri reale în oraș.
- buget 2018
- Constanta
- Decebal Făgădău
- Primăria Constanța