Constanța

Bugetarea participativă devine realitate și la Constanța. Constănțenii vor putea decide pe ce sunt cheltuiți banii publici

Sursa foto: primaria-constanta.ro

Începând din luna septembrie a acestui an, constănțenii vor putea depune proiecte în cadrul primului proiect de bugetare participativă din istoria orașului. Platforma online „Tu decizi pentru Constanța!“ a fost lansată, iar cei care vor să participe își pot crea un cont gratuit.

Scris de 
 pe data 
25 august, 2022

Proiectul de bugetare participativă, propus și depus de USR Constanța la inițiativa viceprimarului Florin Cocargeanu, le oferă constănțenilor posibilitatea de a trimite propuneri și de a decide prin vot proiectele ce vor fi incluse în bugetul campaniei, stabilind astfel cum vor fi cheltuiți o parte din banii publici.

Bugetul total este de 5 milioane de lei, 500.000 de lei fiind suma maximă ce poate fi alocată unui proiect. „Tu decizi pentru Constanța“ începe oficial în luna septembrie a acestui an, iar proiectele câștigătoare vor fi anunțate în luna decembrie.

Veți putea depune proiecte din următoarele domenii: mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, amenajare spații verzi și locuri de joacă, amenajare spații publice, cultură, protecția mediului/protecția animalelor, digitalizare, sport, social, educație și sănătate.

„Bugetarea participativă este deja implementată cu succes în câteva dintre orașele mari ale țării și în alte peste 1.000 de orașe din lume. Pentru prima dată, constănțenii vor fi direct implicați pentru a decide modul în care sunt cheltuiți banii publici. Alături de colegii mei, am inițiat și depus proiectul încă din anul 2018, pentru că unul dintre obiectivele mele îl reprezintă implicarea cetățenilor în mod direct în luarea deciziilor la nivel administrativ. Constanța este a oamenilor și mă bucur că, în sfârșit, acest proiect se va concretiza și va deveni un instrument de transparență decizională la nivel de guvernare locală prin care vor fi respectate dorințele constănțenilor.“, a transmis viceprimarul Florin Cocargeanu.

Cum puteți depune un proiect de bugetare participativă

Pentru a putea trimite propuneri de proiecte și pentru a putea vota, trebuie să vă creați un cont de utilizator în platforma online și să vă identificați cu un cont unic de email. Platforma online este disponibilă AICI.

De asemenea, proiectele pot fi depuse și în format tipărit la registratura Primăriei municipiului Constanța.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite în regulament. Pot propune și/sau vota proiecte pentru oraș cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Constanța și au împlinit vârsta de cel puțin 18 ani, precum și asociațiile și fundațiile cu sediul social în municipiul Constanța.

O comisie de evaluare și monitorizare, din care vor face parte reprezentanți cu putere de decizie din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau instituțiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanța, reprezentanți ai Consiliului Local al municipiului Constanța și reprezentanți ai societății civile va stabili eligibilitatea proiectelor.

Perioada și etapele de desfășurare

19 septembrie 2022 – 16 octombrie 2022 – Depunerea proiectelor;

17 octombrie 2022 – 4 noiembrie 2022 – Analiza proiectelor, ce include următorii pași:
Evaluarea proiectelor de către Comisia special creată în vederea stabilirii eligibilității;
Afișarea listei cu proiectele eligibile (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
Afișarea listei cu proiectele respinse (proiectele vor fi afișate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în același timp);
Depunerea și analiza contestațiilor;
4 noiembrie 2022 – afișarea listei finale de proiecte eligibile.

7 noiembrie 2022 – 4 decembrie 2022 – Etapa de vot;
13 decembrie 2022 – Afișarea proiectelor câștigătoare.

Actualitate