BOR îl încolțește pe Teodosie după noul dosar DNA și anunță ce pedepse riscă clericii care săvârșesc fapte de corupție
După ce DNA Constanța a deschis un dosar penal intitulat sugestiv „Mană Cerească”, ca urmare a dezvăluirilor privind săvârșirea unor presupuse fapte de corupție la nivelul Arhiepiscopiei Tomisului (n.r. – IPS Teodosie a fost filmat de un preot în timp ce ar fi acceptat plata unui comision de 20% din valoarea unui proiect), Biserica Ortodoxă Română a prezentat un set de măsuri canonice împotriva corupției.
De asemenea, Cancelaria Sfântului Sinod a anunțat și ce sancțiuni riscă preoții care săvârșesc acte de corupție, putându-se ajunge inclusiv la caterisire.
Acest demers al BOR nu este deloc întâmplător, mai ales în contextul în care între coducerea Bisericii și IPS Teodosie s-a creat o adevărată ruptură.
„Referitor la cei care nu respectă prevederile canonice, statutare şi regulamentare şi nici hotărârile sinodale referitoare la numirea şi hirotonia de clerici, Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române precizează următoarele:
«Simonia (corupţia) este fapta prin care, în schimbul unor valori (bani, bunuri sau avantaje), ori prin prietenie, nepotism, influenţe sau presiuni politice şi de orice natură, se obţine o hirotonie, eparhie, parohie, funcţie, distincţie sau avansare clericală, precum şi admiterea, notarea, absolvirea sau promovarea în învăţământul teologic preuniversitar, universitar şi postuniversitar» (art. 15 alin. 1);
«Simoniac este atât cel care pretinde ori impune mita sau folosul necuvenit, cât şi cel care oferă, acceptă, mijloceşte sau patronează acestea» (art. 15 alin. 2)”, se precizează într-un comunicat de presă al BOR.
Potrivit Cancelariei Sfântului Sinod, crupţia în rândul BOR se sancţionează astfel: în cazul clericilor, cu destituirea din slujirea clericală sau caterisirea, în funcţie de gravitatea faptei; în cazul mirenilor, prin retragerea binecuvântării (aprobării scrise) chiriarhale de a desfăşura o anumită activitate în Biserică; în cazul monahilor, cu excluderea din monahism şi interdicţia de a purta haina monahală.
„Prin urmare, în Biserica Ortodoxă Română, potrivit învăţăturii de credinţă şi disciplinei canonice, nu se justifică sub nicio formă actele sau tentativele de corupţie, iar pentru cei implicaţi în astfel de acte sau tentative sunt prevăzute canonic, statutar şi regulamentar sancţiuni clare, ce se aplică de autorităţile canonice disciplinare sau de instanţele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române. Desigur, aplicarea măsurilor şi sancţiunilor canonice privind corupţia depinde în primul rând de conştiinţa şi caracterul ierarhilor, clericilor şi mirenilor cu responsabilităţi în administraţia bisericească”, se arată în comunicatul BOR, preluat de digi24.ro
- BOR
- IPS Teodosie
- Preafericitul Daniel