Bogdan Huțucă cere soluții concrete pentru sprijinirea operatorilor de plaje de pe litoral
Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța și vicepreședinte al Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților, a inițiat mai multe demersuri pentru a proteja operatorii din turismul de pe litoralul românesc în această perioadă grea.
Una dintre categoriile afectate, dar despre care puțini vorbesc, este cea a operatorilor de plaje. Deși sunt cu plățile la zi și sunt nevoiți să investească în amenajarea plajelor începând cu data de 1 Mai, operatorii nu își vor putea relua activitatea și să primească turiști în actualul context produs de pandemia cu COVID19.
În județul Constanța sunt 440 de sectoare de plajă închiriate de către operatori, reprezentând aproximativ 35 de km de plajă, excluzând din acest calcul porturile.
“Nu trebuie să uităm nici o clipă că operatori de plaje nu se incadreaza in criteriile care să demonstreze că le-au scăzut veniturile, deoarece activitatea lor este sezonieră, se desfășoară de la 1 mai, până în septembrie. Apoi, ei au semnat deja contractele cu Apele Române și au plătit avansurile de 30 la sută din valoarea acestora.
Au preluat plajele și trebuie să-și îndeplinească datoriile contractuale. Trebuie să amenajeze plajele, să le ecologizeze, să facă multe altele, pe cheltuiala lor, fără să obțină niciun venit. Trebuie să facem ceva pentru ei. Să nu uităm că turismul estival este o sursă extrem de importantă pentru noi toți”, a subliniat deputatul Bogdan Huțucă.
Pentru a veni în sprijinul operatorilor de plaja și a economiei locale, acesta a inițiat un dialog cu reprezentanții Ministerului Mediului și Administrației Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, precum și cu reprezentanții Administrației Apelor Române pentru a găsi soluții concrete pentru operatori.
“Turismul este unul dintre cei mai puternici piloni ai economiei constănțene. De bunul mers al turismului depind familii nu doar din Constanța, ci din toată regiunea Dobrogei care vin să lucreze aici pe perioada verii. Este un ecosistem economic extrem de complex și orice perturbare aduce consecințe pe termen lung. Tocmai de aceea, e nevoie de soluții dedicate pentru economia locală și pentru turismul atât de afectat de această epidemie.
De aceea, operatorii plajelor trebuie să beneficieze de sprijinul autorităților statului în condițiile în care au plătit taxele și chiriile pentru închirierea suprafețelor litorale în acest an, dar nu își pot începe activitatea la deschiderea tradițională a sezonului, respectiv 1 mai, dar nici să desfășoare activități de organizare a spațiului în lipsa unor prevederi cuprinse într-o nouă ordonanță militară sau guvernamentală”, a declarat Bogdan Huțucă.
Potrivit parlamentarului și liderului PNL Constanța, soluțiile pentru operatori propuse in dialogul cu Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor trebuie să vizeze atât o dată certă pentru demararea sezonului estival cât și adaptarea contractelor la situația actuală. „Reglarea cashflow-urilor pentru operatorii de plajă direct afectați de pandemie este esențială pentru ca aceștia sa poată depași situația actuală si totodată plajele românilor să fie intreținute.Astfel, operatorii ar avea un orizont cert de așteptare, primii clienți fiind chiar constănțenii, care vor ieși să se bucure de relaxarea restricțiilor de trafic” a mai adăugat Huțucă.
- Bogdan Hutuca
- plaje