Bebelușii care primesc ulei de pește, mai sănătoși și mai inteligenți
Uleiul de pește este un element care nu ar trebui să lipsească din alimentația bebelușului, este de părere pediatrul Dorina Agachi.
Uleiurile de peşte provin din ţesuturile peştelui gras, cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele şi somonul.
Uleiurile de peşte captează atenţia nutriţioniştilor şi a profesioniştilor în domeniul sănătăţii datorită celor două ingrediente principale: acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA), ambele făcând parte din acizii grasi omega-3.
Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras Omega 3 pe care peştii nu-l produc direct, ci îl obţin din algele pe care le consumă.
Acidul docosahexaenoic (DHA) este un alt acid gras Omega 3, ce reprezintă un element component important al retinei şi cortexului cerebral.
40% din acizii graşi polinesaturaţi din creier sunt compuşi din acidul docosahexaenoic. Acesta constituie 60% din acizii graşi polinesaturaţi prezenţi în retină. Jumătate din greutatea membranei plasmatice a neuronilor este alcătuită din acest acid. De asemenea, laptele matern este bogat în acid docosahexaenoic.
Ameliorează afecțiuni precum ADHD, autism, dispraxie
Astfel, studiile au demonstrat faptul că suplimentele cu ulei de pește bogate în EPA si DHA contribuie semnificativ la ameliorarea unor afecțiuni cum sunt ADHD, autism, dispraxie, tulburare bipolara precum si la o sporire a concentrarii, creând o stare de echilibru psihic (in numai 3 luni de utilizare). DHA, un acid care se regaseste chiar in laptele matern, prezinta importanta in dezvoltarea vederii (acuitate vizuala), dar si a functiei cognitive. Astfel, exista studii care demonstreaza modificari notabile din punctul de vedere al rezultatelor scolare prin existenta unei activitati cerebrale sustinute in cazul copiilor care au primit suplimente cu ulei de peste (bogate in EPA si DHA).
Se pare ca EPA este de mare ajutor si in cazul copiilor care prezinta alergii ale pielii si dermatite (chiar dermatite atopice, extrem de frecvente in randul celor mici). Nivelul de EPA in cazul acestor copii este mai redus decat cel normal, prin urmare suplimentele cu ulei de peste scad nivelul de anticorpi care a fost observat de cercetatori (IgE specific) in cazul afectiunilor cum sunt eczema, rinita alergica si chiar astm.
Lupta impotriva astmului – In cadrul unui studiu, care avea ca subiecti copii care sufereau de astm, cercetatorii au adaugat in dieta unora dintre copii mai mult peste, iar ceilalti copii au urmat o dietă normală.
Rezultatele au aratat ca participantii care au mancat mai mult peste au fost mai putin predispusi la crize de astm si au fost capabili sa respire mai usor.
Uleiul de peste este, nu in ultimul rand, bogat in vitamina D care contribuie la fixarea calciului in organism, avand un rol esențial in prevenirea si combaterea rahitismului. De asemenea, el întărește sistemul imunitar.
Bebeluși cu potențial mai mare
În ultimii ani, s-au efectuat nenumărate studii care au dovedit eficiența uleiului de pește. Dovezi convingătoare sugerează că bebelușii care primesc un nivel suficient al acestor acizi grași omega-3 și omega-6 ar avea un potențial mult mai mare față de cei care nu primesc destui acizi grași. De asemenea, s-a mai constatat și un nivel mai ridicat al limbajului și al dezvoltării fizice la copiii care au avut un nivel ridicat de acizi grași omega 3. Odată începută diversificarea, în dieta copilului se pot introduce alimente bogate în acizi grași omega 3 precum avocado, ulei de măsline, pește gras sau ulei de pește.
„În calitate de pediatru recomand părinților să fie foarte atenți atunci când aleg uleiul de pește. Unele suplimente au cantități reduse de EPA și DHA, motiv pentru care ar trebui evitate. De asemenea, unele tipuri de ulei de pește sunt bogate și în alte vitamine, drept pentru care e foarte important să știți exact dozajul de care are nevoie un copil. Recomandabil este doza medie de 450-500 mg pe zi, atât pentru copii, cât și pentru adulți, timp de 3 luni”, a mai adăugat medicul pediatru.
sursa: www.facebook.com/pediatrica
- bebe
- medic pediatru
- pediatrie
- ulei de peste