Actualitate

Bătaie de joc pentru părinți. Deducerea de 100 lei de copil este de fapt… 10 lei

Deducerea e de 100 de lei, însă ea se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%.

Scris de 
 pe data 
13 ianuarie, 2023

Începând cu acest an, părinții care au copii înscriși în instituțiile de învățământ pot obține deduceri de impozit de 100 de lei pentru fiecare copil.

Legea prevede că pentru fiecare copil înscris la o instituție de învățământ, fie ea creșă, grădiniță sau școală, părintele salariat poate cere deducerea de impozit de 100 de lei. De asemenea, conform normelor, un singur părinte poate obține această deducere și va depune o declarație pe propria răspundere prin care va arăta că este singurul beneficiar și că nu obține această deducere și din altă parte.

În plus, copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ, iar părintele trebuie să prezinte o adeverință din partea grădiniței, școlii sau a liceului, care atestă înscrierea.

Numeroși părinți s-au grăbit în această săptămână să meargă la unitățile de învățământ ale copiilor pentru a obține adeverințele necesare în baza căriora au mers apoi la angajator, un venit în plus de 100 lei de copil/lunar nefiind deloc de neglijat. Aici nu mică le-a fost surpriza când au aflat că, defapt, deducerea de 100 lei de copil înseamnă în venit net doar 10 lei.

„Deducerea e de 100 de lei, însă ea se transferă în salariul net doar în proporție de 10 lei, adică 10%. Calculul nostru este pentru o familie cu doi copii, părintele are un salariu brut de 6.000 de lei lunar. Conform calculului, el primește 20 de lei în plus la salariul net, după deducere. Iar calculul este valabil pentru orice nivel al salariului. Deducerea este de 100 de lei de copil, și se transferă în salariul net în cuantum de 10 lei. Această deducere a venit ca o încurajare a renunțării la abandonul școlar. În practică, din punctul meu de vedere, impactul nu este atât de major. Trebuie să recunoaștem că familiile unde abandonul școlar e accentuat sunt familii care fie nu au un job, fie sunt angajați în mediul rural, fără forme legale și n-au cum să beneficieze de această deducere”, spune Horațiu Hagiu, consultant fiscal, citat de euronews.ro.

Actualitate