Educaţie

Banii „tăiați“ de la Educație sunt de fapt fonduri europene pentru un proiect pe care PSD nici nu l-a semnat

Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe.

Suma tăiată de la Ministerul Educației Naționale, cei 2 miliarde de lei, sunt cei alocați pentru programul „România modernă, România digitală” promis de fostul ministru Ecaterina Andronescu, dar care nu a fost semnat, transmite Hotnews.ro

Scris de 
 pe data 
26 noiembrie, 2019

În februarie 2019, la susținerea bugetului în Parlament, Ecaterina Andronescu spunea că a cerut 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru ca toate şcolile gimnaziale şi liceele din România să fie dotate cu table inteligente şi cu tablete .

Proiectul a rămas însă la nivel de intenție, fără a fi fost nici măcar semnat, însă banii pentru acest proiect au fost cuprinși în bugetul de la Educație.

Surse din Ministerul Educației au declarat pentru HotNews.ro că cei 2 miliarde de lei reprezintă 400 de milioane de lei pentru cofinanțarea națională și 1,6 miliarde de lei fonduri europene nerambursabile.

Ecaterina Andronescu a declarat pentru HotNews.ro că proiectele privind digitalizarea școlilor au fost definitivate din luna august: „Când eu am plecat în luna august proiectele au fost definitivate. Am desemnat doi responsabili, pe Decebal Popescu pentru partea de digitalizare și pe Dinu Germin pentru partea de administrare. Proiectele erau la Ministerul Fondurilor Europene să le semneze„, a spus Ecaterina Andronescu.

Aceasta a mai declarat că din cauză că la Educație nu a mai fost ministru, proiectele nu au putut fi semnate.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat că banii tăiați de la Ministerul Educației sunt de fapt banii care nu au fost folosiți pentru un proiect care nu a fost semnat.

La Educație este vorba de un proiect de 2 miliarde lei care nu a fost semnat, acei bani nu pot să mai… nu taie nimeni niciun ban. Această propagandă cu tăierea trebuie să dispară din spațiul public„, a declarat Cîțu într-o conferință de presă.

Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Ministerul Educației Naționale rămâne fără 2 miliarde de lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

 

Actualitate