B. Huțucă: Măsurile luate de Guvern au făcut să fim una dintre țările cu cel mai mic număr de decese de COVID 19 din UE
Interviu cu deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța
Suntem în plin vârf de pandemie de coronavirus, însă toată lumea vorbește de măsuri de relaxare și reluarea vieții cotidiene. Avem o scădere a numărului de cazuri, dar se testează suficient? Vrem să relaxăm condițiile, însă ne carantinăm părinții și bunicii? Despre toate acestea, dar și despre ultimele noutăți privind măsurile guvernamentale pentru combaterea infectărilor cu COVID-19, am discutat cu deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.
– Președintele Iohannis a anunțat ridicarea restricțiilor de circulație după 15 mai, însă purtarea măștilor devine obligatorie. Vor găsi românii să cumpere măști la prețuri corecte?
– Cu siguranță da. La ora actuală, se produc zilnic, în România, 350.000 de măști doar de către o singură companie – Taparo, care sunt distribuite atât în farmacii, pentru populație, dar și pentru spitale.
De asemenea, 350.000 de măști sunt produse, pe zi, de Romarm, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei. Capacitatea de producție a celor două companii va crește semnificativ în următoarea perioadă. Astfel, până în data de 15 mai, România va produce cel puţin un milion de măşti de protecţie zilnic, iar oamenii le vor putea cumpăra la un preţ de 2 lei, plus TVA.
– Rămân însă problemele legate de deficitul de materiale sanitare și de echipamente de protecție pentru medici ?
– Deficitul de materiale sanitare, starea spitalelor, lipsa investițiilor în modernizarea și dotarea unităților medicale sunt o realitate pe care guvernările pesediste au rostogolit-o în ultimii ani în mod conștient și deliberat fără să facă absolut nimic. Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde și de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetățean.
Guvernul Orban a găsit stocuri zero de materiale în spitale. Dată fiind situația, încă de la începutul lunii februarie, Executivul a emis o OUG pentru pregătirea stocurilor de rezervă în situații de epidemii și pregătirea României pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus chiar de la începutul lunii februarie.
Deși au existat numeroase restricții și blocaje în asigurarea de stocuri medicale, lucruri resimțite nu doar de România ci de toate statele, am reușit să cumpărăm materiale sanitare. La ora actuală, stocurile de materiale sanitare pe care le avem ajung pentru o perioadă de o lună, o lună și jumătate.
Foarte important, în acestă perioadă, multe firme românești și-au schimbat linia de producție pentru a produce măști de protecție, combinezoane, biocide. De asemenea, Guvernul Orban este în discuții cu mari producători locali care sunt dispuși să își ajusteze liniile de producție pentru a fabrica ventilatoare mecanice, cu prioritate, dar și paturi ATI.
Spitalele și autoritățile publice locale pot deconta echipamentele achiziționate din fonduri europene, în limita a 350 de milioane de euro.
– Vedem o fluctuație a numărului de cazuri de infecție cu COVID19 confirmate zilnic, însă acesta este în corelație și cu numărul de teste efectuate. Sunt suficiente teste și aparate real time PCR? Nu se testează prea puțin?
– Guvernul PNL a mărit semnificativ capacitatea de testare a potențialilor bolnavi cu coronavirus. Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate. Avem o capacitate de testare care atinge 8.000 de teste pe zi. Inițial am început de la o capacitate de testare de 600 de teste pe zi. Programul național de testare include 57 de puncte de testare, România începând de la trei centre. Avem în vedere în permanență creșterea capacității de testare pentru noul coronavirus (COVID-19), prin instruirea personalului necesar și achiziționarea de noi aparate Real Time PCR. În toate județele sunt organizate cursuri de instruire ale biologilor și medicilor de specialitate din spitale și sunt autorizate cât mai multe centre de testare.
– Când se vor relaxa restricțiile adoptate prin ordonanțele militare?
– Ne place să vedem lucrurile în perspectivă și să fim optimiști. Pericolul nu a trecut, suntem chiar în vârful pandemiei de coronavirus, iar măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a restricțiilor și în perioada imediat următoare.
Măsurile rapide luate de Guvernul României au făcut să fim una dintre țările cu cel mai mic număr de decese de COVID – 19 / la un milion de locuitori din întreaga Uniune Europeană. Intenționăm să procedăm exact în același mod și în ceea ce privește măsurile de relaxare. Analizăm fiecare restricţie care a fost impusă, facem o evaluare a efectelor restricţiilor, facem o evaluare a riscului epidemiologic care apare în cazul ridicării fiecărei restricţii în parte şi, în funcţie de această analiză, vom începe să luăm măsuri de relaxare atunci când vom fi convinşi că riscul de răspândire este minim. Fiecare măsură de relaxare va fi însoţită de un set de măsuri de protejare a persoanelor care sunt afectate de aceste măsuri, astfel încât să reducem riscul de contaminare, așa cum afirmă premierul Ludovic Orban.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că după data de 15 mai restricțiile de circulație vor fi ridicate, însă, în spațiile publice închise și în transportul în comun, toți românii vor fi nevoiți să poarte mască. Șeful statului a anunțat că după data de 15 mai se va renunța la restricțiile de deplasări individuale și vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să declarăm unde și de ce mergem. Evident, pentru protecția populației, multe restrângeri vor rămâne în vigoare, printre care interdicțiile pentru adunări publice și pentru manifestări.
– Lămuriți situația persoanelor vulnerabile! Cetățenii peste 65 de ani vor rămâne izolați la domiciliu?
– Toate soluțiile privind reluarea activităților și relaxarea condițiilor vor avea în centru binele populației și protejarea cetățenilor vulnerabili, fără a impune restricții suplimentare anumitor categorii de persoane.
Președintele Iohannis și premierul Ludovic Orban au respins cu vehemență ideea carantinării persoanelor peste 65 de ani, o idee de altfel aberantă, inacceptabilă și totalitară. Guvernul României nici măcar nu a introdus pe agenda discuțiilor această măsură anunțată în spatial public în mod iresponsabil de dl Streinu Cercel. Vă garantez că nu se iau în consierație impunerea unor măsuri prin care persoanele peste 65 de ani să fie izolate de familiile lor.
– Cum comentați retorica PSD prin care acuză guvernul că ține cu băncile/multinaționalele și nu cu românii. Care este adevărul?
– Guvernul României a decis ca românii și firmele românești ale căror venituri au fost afectate și care doresc să își amâne ratele să o poată face. Sute de mii de români și de firme românești pot profita de această decizie, dacă doresc. Această decizie nu a fost primită cu aplauze de sistemul bancar, au existat chiar voci care au criticat decizia, însă noi am luat această decizie strict în interesul românilor. Deci nimeni nu poate spune că am fost de partea băncilor.
În al doilea rând, toate companiile care și-au închis producția sau nu mai livrează anumite servicii au fost ajutate. Au fost ajutate atât companiile mici, IMM-urile cu 3-10 angajați, dar și companiile mari. Guvernul a intervenit și și-a asumat să plătească 75% din salariul mediu brut pe economie tuturor angajaților, pentru că atât în companiile mici cât și în companiile multinaționale lucrează români. Nu putem discrimina în funcție de angajator, trebuie să îi ajutăm pe toți românii. Am spus de la început că niciun român nu va fi lăsat în urmă, aceasta este poziția noastră și faptele arată că o respectăm.
La finalul acestei crize vom avea nevoie de un sistem bancar sănătos care să susțină antreprenorii români și mediul de afaceri românesc. Cei care susțin că băncile și multinaționalele acționează împotriva românilor nu sunt altceva decât niște populiști iresponsabili.
- Bogdan Hutuca
- coronavirus Constanta