Au fost semnate contractele de finanțare pentru renovarea Muzeului de Istorie Națională și a Mormântului Hypogeu
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, dar și Mormântul pictat Hypogeu vor fi în sfârșit reabilitate, viceprim-ministrul Paul Stănescu a semnat astăzi, 6 iunie, la Constanța, două contracte de finanțare ce servesc acestui scop.
„Prin proiectele pe care autoritățile locale le implementează, au de câștigat locuitorii zonei, în primul rând, ca beneficiari direcți ai investițiilor, însă efectul acestora se propagă la nivelul economiei naționale.
Este unul dintre motivele pentru care, în Programul de Guvernare, am susţinut sprijinirea autorităților publice locale și creșterea absorbției fondurilor europene ca fiind două dintre prioritățile noastre de guvernare”, a declarat viceprim-ministrul Paul Stănescu.
Reabilitarea celor două monumente de patrimoniu se va face prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban si conservarea, protecţia si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.
Valoarea totală a investițiilor este de peste 25 de milioane de lei, adică aproximativ 6 milioane de euro, din care 1,4 milioane sunt rezervați reabilitării și conservării Mormântului Hypogeu, iar 4,3 milioane Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.
Potrivit președintelul Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, durata de implementare a proiectului de reabilitare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie este de aproximativ doi ani, președintele precizând că dorește ca muzeul să nu fie închis în perioada lucrărilor.
Reabilitarea Mormântului pictat Hypogeu va dura, însă, mai mult, aleșii estimând o perioadă de 34 de luni pentru finalizarea lucrărilor.
În cazul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, proiectul are în vedere restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii, prin realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră şi caramidă, lucrări de restaurare interioare şi exterioare, de arhitectură, de intervenţie structurală şi de instalaţii, precum și dotări interioare, dar și activităţi de marketing şi promovare a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia.
De asemenea, proiectul de reabilitare al Mormântului Hypogeu are ca scop conservarea monumentului, reconstituirea picturii murale din interior, refacerea arhitecturii, dar şi realizarea unei constructii anexe cu scop informativ, dar și a unui corp care să găzduiască instrumentele de prezentare şi interpretare ale monumentului.