Educaţie

Asociația Elevilor îi solicită lui Decebal Făgădău să asigure paza în școli

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a înaintat administrației locale a municipiului mai multe solicitări ce prevăd asigurarea serviciilor de pază în unitățile școlare din Constanța. 

Scris de 
 pe data 
8 mai, 2018

Ultima reacție a asociației în acest sens a avut loc în cadrul dezbaterii publice pe bugetul local, unde, în calitate de reprezentant al elevilor, asociația a plasat solicitările sale în contextul finanțării învățământului constănțean.

Elevii atrag atenția asupra faptului că neacordarea serviciului de pază în școli este o încălcare a legii și solicită Primăriei să rezolve această problemă.

Primarul Decebal Făgădău a admis faptul că municipalitatea încalcă legea prin neasigurarea pazei unităților de învățământ și a dat asigurări că Primăria și Consiliul Local Constanța vor adopta măsuri pentru normalizarea situației și intrarea în legalitate, cel târziu la începutul anului școlar 2018-2019. Atragem atenția că până în prezent nu s-a făcut niciun progres în acest sens, îar în mai puțin de patru luni va începe un nou an școlar în care elevii constănțeni vor fi privați de dreptul de a învață în condiții de siguranță, care să nu le pună intregritatea fizică în pericol”, au precizat reprezentanții AEC.

Potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local are obligația de a asigura paza clădirilor în care unitățile de învățământ își desfășoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unității administrativ-teritoriale.

De asemenea, conform art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ (cu modificările și completările ulterioare) prevede obligația consiliilor locale de a aloca fonduri pentru „securizarea clădirilor unităților de învățământ”.

„În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării. Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiiilor condițiile optime pentru procesul de învățare. Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale. Ne amintim cu tristețe de evenimentul petrecut iarna aceasta la o școală generală din centrul Constanței, când trei persoane din exterior au intrat în școală și au bătut cu bestialitate un elev. Inspirația de moment a personalului școlii a făcut ca acest eveniment nefericit să nu devină o tragedie, așa cum s-a întămplat în Craiova – 2010, Râmnicu-Vâlcea – 2012 sau Târgoviște – 2013, unde elevii au fost uciși în unitățile școlare. Chiar dacă beneficiau de sisteme de monitorizare audio-video, acestea nu pot face nimic altceva decât să imortalizeze. Elevii constănțeni își doresc ca actele de violență să fie prevenite și împiedicate, nu doar ca dosarele penale care survin acestora să fie soluționate”, au precizat elevii.

Asociația cere primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali să ia măsuri pentru ca, începând din septembrie 2018, integritatea fizică a elevilor să nu mai fie pusă în pericol în unitățile constănțene de învățământ.

 

Actualitate