Asistenții medicali, venituri tăiate chiar și cu 1.300 lei. Cei din spitalele de urgență, cel mai grav afectați: câștigă jumătate față de colegii dintr-un spital orășenesc
Asistenții medicali s-au trezit zilele acestea când au primit fluturașii de salariu că vor primi mult mai puțini bani, diferențele în minus ajungând și până la 1.300 lei, în funcție de vechimea angajatului.
Din păcate, nu este vorba despre cazuri izolate, ci este un fenomen generalizat în întreg sistemul de sănătate publică, majoritatea asistenților semnalând scăderi ale veniturilor. Sumele în minus pleacă de la 200-300 lei și ajung la 1.300 de lei în marile spitale din București, asistenții medicali cu vechime fiind cei mai afectați.
Asistenții medicali acuză Guvernul că i-a înșelat, crescându-le baza salarială, dar tăindu-le sporurile. Astfel, măririle salariale în Sănătate, atât de lăudate de guvernanți, s-au dovedit a fi de fapt capcane populiste ale unor politicieni. „Încă o mărire salarială din asta și ajungem la veniturile din 2017”, făceau haz de necaz asistenții medicali când au văzut fluturașul de salariu.
Președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, a declarat pentru Constanța de Azi că situația este cunoscută inclusiv la Ministerul Sănătății, fiind afectați asistenții medicali din întreaga țară. De vină este art.25 din Legea 153/2017, care limitează acordarea sporurilor la un procent de 30% din bugetul ordonatorului de credit.
Art. 25. – Limitarea sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a altor drepturi
(1) Suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizațiilor de încadrare și a indemnizațiilor lunare, după caz.(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru instituțiile din sistemul sanitar și cele din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană și vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcție/salariilor de funcție, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deținut, gradațiilor și a soldelor de comandă/salariilor de comandă și a indemnizațiilor lunare, după caz.
„Sunt cazuri diferite în funcție de de fiecare ordonator principal de credite. De aceea, sumele în minus diferă și nu sunt unitare. De la 1 ianuarie 2019, odată cu acordarea indemnizației de hrană pentru întreg personalul bugetar, ordonatorii principali de credite nu s-au mai încadrat în acel procent de 30%, așa că a trebuit să taie din sporuri, în principal sporurile de weekend și sărbătorile legale, pe care le-au redus la un scandalos 1%. Dacă situația asta persista încă de anul trecut în spitalele de urgență finanțate de Ministerul Sănătății, problemele și diferențele mari au apărut acum mai ales la spitalele finanțate din bugetul autorităților locale. Primăriile au fost nevoite să acorde indemnizația de hrană pentru toate categoriile bugetare și normal că din cei 30% cât era anvelopa de sporuri nu le-au mai rămas bani și pentru asistenții medicali”, a declarat președintele SANITAS București, Viorel Hușanu.
Deși în ședința de Guvern de marți a fost scoasă indemnizația de hrană din marja de 30% acordată pentru sporuri, primăriile vor avea în continuare mari dificultăți financiare după ce Guvernul a transferat către administrațiile locale cheltuielile cu asistența socială. În ceea ce privește spitalele finanțate de MS, situația este fără speranță până ce Guvernul nu va modifica acest art.25 din Legea 153/2017.
Așa s-a ajuns, paradoxal, ca în spitalele de renume din țară, mai ales cele din București, o asistentă medicală să ia cu până la 3.000 de lei mai puțin decât o asistentă medicală, cu aceeași vechime și calificare, dintr-un spital orășenesc. „Este o lege care provoacă uriașe discriminări. Asistenții medicali din spitalele de urgență vor câștiga tot mai puțini bani, în comparație cu colegii din spitalele mai mici și finanțate de bugetele locale. Practic, în anul 2019, cu cât muncește mai mult și ești mai bine pregătit într-un spital cu atât câștigi mai puțin”, a mai adăugat Viorel Hușanu.
În același timp, Guvernul a pus o presiune uriașă pe umerii personalului medical, promovând în rândul populației informația că salariile din spitale au crescut de 3-4 ori. „Sunt într-adevăr unii medici care au primit salarii foarte mari, dar în cazul asistenților medicali lucrurile nu stau deloc așa. Sunt asistenți medicali care au venituri salariale comparabile cu anul 2016”, a precizat președintele SANITAS București.
Pentru a atrage atenția asupra acestor anomalii și nedreptăți, SANITAS anunță acțiuni de protest în întreaga țară, începând cu pichetări, nefiind excluse nici grevele.
- angajati spital
- asistenti medicali
- salariu