Administraţie

Armata ar putea redeveni obligatorie. Care sunt condițiile

Aflată într-un impas privind numărul angajaților, având aproximativ 10.000 de locuri de muncă vacante, Armata Română organizează concursuri de angajare, dorind-și, în paralel, să pregătească o rezervă strategică de oameni pentru eventualele stări de asediu în care s-ar putea afla România, informează adevarul.ro.

Scris de 
 pe data 
21 septembrie, 2018

Potrivit sursei citate, este vorba despre un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, lansat în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naționale, ce își propune să schimbe modul în care se va institui şi gestiona rezerva strategică de personal pentru stări de urgență.

Astfel, notează adevarul.ro, odată cu noile prevederi se va introduce calitatea de „militar voluntar în termen” pe care o pot solicita cetățeni români (bărbați și femei) cu vârste cuprinse între 18 și 51 de ani, ce vor avea numai gradul de soldat.

Ministerul apreciază că militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecția rezerviștilor voluntari, sursa citată precizând că, după perioada de instruire, aceștia vor fi remunerați cu 30% din solda unui militar profesionist (540 de lei/lună) până la momentul în care vor fi mobilizați.

De asemenea, în lege, serviciul militar obligatoriu va fi redenumit „serviciu militar pe bază de conscripție”.

Serviciul militar pe bază de conscripţie se îndeplineşte de către cetăţenii încorporabili pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război, în condiţiile instituirii obligativităţii executării serviciului militar, potrivit legii”, se arată în propunerea legislativă.

Conform adevarul.ro, MapN plănuiește să ia în evidență cetățenii pasibili de încorporare în caz de război (bărbați cu vârste între 20-35 de ani).

Recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili se realizează în baza unui plan anual de recrutare-încorporare, elaborat pe timp de pace de către Statul Major al Apărării, pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”, se arată în document.

În scopul acoperirii lipsei de personal, Armata Română are în vedere extinderea perioadei de probă instituită prin programul „Cadet pentru o zi” la o întreagă săptămână, timp în care tinerii voluntari pot petrece timp alături de militarii români în cazarmă.

 

Actualitate