Actualitate

Arhitectura fericirii! Cum ne pot ajuta clădirile din jurul nostru să ne simțim mai bine

Palas Iasi proiect mixed-use IULIUS
Scris de 
 pe data 
19 decembrie, 2023

Frumuseţea este promisiunea fericirii, scria Stendhal. Aplicând acest motto spaţiilor în care trăim zi de zi, arhitecți, urbaniști și peisagiști din întreaga lume analizează cum ne este influenţată starea de spirit de clădirile în care locuim, lucrăm şi interacţionăm, arătându-ne, în acelaşi timp, cum putem construi spaţii care să ne crească şansele de-a fi fericiţi. (Alain de Botton).

Una dintre temele actuale este despre rolul arhitectului în sentimentul de fericire, temă abordată în cadrul Podcast-ului Urban Talks, realizat de UrbanizeHub, cu sprijinul Grupului IULIUS, dezvoltatorul român care va construi un proiect mixed-use, cu spații verzi extinse, zonă de retail și spații moderne de birouri la Constanța.

IULIUS Town Timisoara

Arhitectura fericirii

Așadar, ce este arhitectura fericirii? Cum ne influențează mediul construit, cum arată clădirile din jurul nostru, ce legătură au cu felul în care ne simțim? Sunt clădirile mai mult decât un set de cărămizi puse una peste alta?

Arhitectul Matei Bogoescu recunoaște că una dintre marile dezbateri actuale din rândul specialiștilor este despre „arhitectura care creează emoție”. „Dacă ne gândim și la ideea de sustenabilitate, cea mai sustenabilă clădire este cea care durează 300-400 de ani. Atunci, ar trebui să fie plină de substanță arhitecturală pentru oameni, să aibă sens, să aibă o fațadă care este pentru oraș și un interior pentru locatari, care să asigure confortul și emoția”, a povestit Matei Bogoescu în cadrul podcast-ului Urban Talks.

Gradina Palas Iasi

Binele comun

O altă perspectivă atunci când vorbim despre arhitectură și fericire este modul în care se raportează fiecare dintre noi la aceste două teme.

„Important este să afli care este percepția oamenilor despre frumusețe. Și nu este atât de simplu să afli ce este frumusețea urbană, deoarece este ceva foarte subiectiv. Fericirea depinde foarte mult de percepția fiecăruia și este foarte greu pentru noi, peisagiști, arhitecți sau urbaniști, să bifăm toate lucrurile. Până la urmă, arhitectura, urbanismul reglementează niște lucruri, două teme mari în general, și anume spațiul construit și spațiul neconstruit. Este un contract social care trebuie ținut sub control pentru binele comun. Arhitectura fericirii ar trebui să reglementeze acest bine comun și să pondereze interesele fiecăruia și atunci am putea ieși pe stradă în niște spații cel puțin decente”, a venit cu precizări și urbanistul Corina Pop, care a completat: „Câteodată, poate fi foarte simplu să obții această fericire, depinde și pentru ce nevoi răspunzi și pentru cine lucrezi.”

Cinema in aer liber IULIUS Cluj

Fericire = să te simți bine în pielea ta?

Cu o abordare inedită asupra temei, arhitectul Andrei Mitrea a definit fericirea arhitecturală cu sentimentul de „a te simți bine în pielea ta” atunci când te afli în spațiul public: „Fericirea în arhitectură este ca o poartă absolut fenomenal de interesantă de intrare în niște probleme care afectează aproape toate orașele din lume. Un obiect de arhitectură, un cartier, spre exemplu, ar trebui  ca, în diferite momente din viața ta, să îndeplinească un rol foarte simplu, dar, totodată, foarte complicat din punct de vedere procedural: să te facă să te simți bine în pielea ta. Ceea ce este foarte greu, atât de înțeles, cât și de reglementat și de proiectat. Avem în sfârșit știința și studii în spate și putem discuta serios despre ce înseamnă fericirea în arhitectură și urbanism”.

Cu siguranță și noul proiect care va fi dezvoltat de IULIUS la Constanța va respecta aceste principii, fiind centrat pe nevoia de a crea un mediu în care oamenii să se simtă fericiți și în care să aibă acces la infrastructura necesară pentru un stil de viață urban, modern, dar trăit în armonie cu natura. Vedem deja acest concept implementat cu succes la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca și vedem cu optimism oportunitățile care vor fi atrase la Constanța.

 IULIUS a anunțat deja că va reda orașului un spațiu neutilizat de peste 38 de hectare sub forma unui proiect care îmbină grădină urbană, funcțiuni culturale și educaționale, clădiri de birouri pentru a atrage companii și a păstra tinerii local, concepte de entertainment în premieră și zonă de cumpărături. Practic, un cartier care să faciliteze interacțiunea socială, să producă dezvoltare economică și care să contribuie la fericirea urbană.

Actualitate