Actualitate

Apelul emoționant al unui asistent SMURD către părinți: „Poate fi ultima oară când își văd copiii în viață!”

Ana este asistentă medicală la SMURD și din vasta ei experiență a ales să povestească despre un caz care a marcat-o profund, dar mai ales din care părinții ar trebui să învețe foarte multe.

Scris de 
 pe data 
11 septembrie, 2019

Ana a povestit pentru site-ul www.printesaurbana.ro despre un accident rutier grav în care un copil de 3 ani și-a pierdut viața fiindcă nu era asigurat cu centurile de siguranță pe bancheta din spate.

Mă numesc Ana și simt exact ce am descris mai sus, doar că la celalalt capăt al vieții copiilor dumneavoastră și într-un mod pentru care acum fac terapie… Sunt asistent medical la SMURD din 2009. De-a lungul anilor am văzut multe, am simțit multe, am învătat multe. Sunt lucruri cu care m-am obișnuit, lucruri care au devenit o rutină pe care o respect riguros, dar mai sunt și imagini cu care nu am să pot face pace vreodată. (…).

Pe drum, ni se transmite din dispecerat ca sunt 2 mașini implicate si 5 victime, dintre care 2 copii. Ni se mai spune că noi ne vom ocupa de pacientul cel mai grav și că pentru ceilalți s-au trimis ambulanțe din localitatea cea mai apropiată. Ajungem la locul accidentului și coborâm din ambulanță.

(…) Zăresc pe bancheta din spate a unuia dintre automobile două scaune de copil și mă îndrept către ele gândindu-mă naiv (pentru a doua oară în seara aceea) că poate copiii sunt bine (chiar dacă scaunele sunt fixate cu fața la sensul de mers) și trebuie să ne ocupăm de un adult.
Apropiindu-mă, observ că scaunele sunt fără copii în ele și întreb pompierii unde sunt copiii. Îmi răspund repede cei care au sunat că o fetiță a ieșit singura din mașină. Pompierii îmi spun că a preluat-o deja un echipaj medical, numai că e cam confuză și i-a fost greu sa o convingă să accepte gulerul și targa metalică. Bun, zic, ăsta e un copil, dar al doilea? De ce nu e în scaun?

Întreb părinții care erau conștienți, în față, încă în centurile de siguranță, dacă sigur aveau doi copii pe bancheta din spate. Cu privirile înmărmurite, în stare de șoc, îmi zic că da, o fetiță de cinci ani cu autism și una de trei ani jumătate. Nu înțelegeam cum Dumnezeu ar fi putut să dispară copiii aia din scaunele lor, din centuri. Până sa apuc să verbalizez nedumerirea, tatăl îmi spune că dormeau în scaunele lor fără centuri puse și fixate. Găsim fata de trei ani inconștientă, în stop cardio-respirator, făcută ghem cumva sub scaunul șoferului. Îi punem guler, o așezăm pe targa metalică și începem manevrele de resuscitare în câmp la lumina lanternei.

Începe să plouă, afară e frig, așa că hotărâm să o urcăm în ambulanță pentru a o feri de factorii externi care ne-ar putea împiedica să îi repornim inima. În momentul în care am urcat cu ea în ambulanță, la lumina puternică, realizam că fata este lipsită de orice urmă de traumă, nu are nici o picătură de sânge pe ea, dar mai presus de toate că e de neimaginat de frumoasă… mărunțică, delicată, cu o fățucă care mi-a adus aminte de felul în care mi-o imaginam mereu când eram copil pe Albă ca Zăpada.

(…) Ni se spune că cea mare are ruptura de splină și este în sala de operații, iar cea mică a făcut stop în timp ce era la computer tomograf. Pe imaginile ce au reușit să le obțină până să i se oprească inima se vedea coloana cervicală ruptă, cu măduva secționată. Din nefericire, de data asta inima ei se oprește pentru totdeauna”, povestește asistentul SMURD, povestea fiind publicată integral pe site-ul www.printesaurbana.ro.

Ana a făcut un apel, pe această cale, către toți părinții să își asigure copiii mici în scaune speciale, omologate și asigurate cu centură de siguranță: „În care îi așează altfel decât cum trebuie, poate fi ultima oară când își văd copiii în viață!”

Potrivit datelor statistice, din cei aproape 50 de copii decedati in 2018 in accidente rutiere, unul era transporta in scaun auto, iar ceilalti peste 45 nu erau prinsi cu elemente de siguranta (scaun sau centura), iar din cei aproape 350 grav raniti in 2018, peste 20 erau in scaun auto, iar peste 200 nu folosisera nici scaun, nici centura.

 

Actualitate