Actualitate Social

„Am primit bani să semnez că tata a murit de coronavirus“. Cum demontează medicii și specialiștii teoria conspirației

Una dintre numeroasele știri false și teorii conspiraționiste răspândite în mediul online prezintă o situație în care medicii legiști oferă de la 300 până la 1.000 de euro rudelor unei persoane decedate, ca acestea să semneze pe certificatul de deces că noul coronavirus este cauza morții. De câteva săptămâni, povestea este promovată de postaci pe rețelele sociale și din ce în ce mai multă lume începe să o creadă.

Scris de 
 pe data 
26 mai, 2020

Poate că și voi cunoașteți sau ați citit pe Facebook despre cineva care a spus că știe pe altcineva de la care a auzit că după ce o persoană a murit, „ăia de la ambulanță sau de la spital“ au pus o rudă să semneze că decesul a fost cauzat de coronavirus, indiferent de cauza reală.

În unele situații, motivarea este aceea că, în caz contrar, familia nu este lăsată să ridice mortul, iar în altele apare un medic legist sau un alt cadru medical, care oferă rudelor o anumită sumă de bani. Suma variază de la 300 la 1.000 de euro, în funcție de cine povestește.

Greu de crezut că cineva constrâns să-și ridice ruda decedată de la morga spitalului ar sta cu mâinile în sân, fără să reclame undeva situația. Nicio instituție abilitată din România, cum ar fi un Parchet, nu a raportat nici măcar o singură plângere venită din partea unei persoane care să reclame un astfel de abuz.

Această teorie a conspirației are ca argument suprem faptul că Uniunea Europeană ar finanța cu sute de milioane de euro țările care înregistrează un număr mare de morți. Practic, cu cât un spital are mai mulți morți din cauza COVID-19, cu atât primește mai mulți bani.

În realitate, lucrurile stau cum nu se poate mai diferit, iar logica elementară își face loc fără prea multe probleme.

În primul rând, ce medic dispune de atâția bani pe care este dispus să-i ofere unor oameni, riscându-și astfel cariera și libertatea?

Protocolul oficial privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu SARS-CoV2, reglementat prin Ordinul 570/2020, specifică negru pe alb că familia celui decedat nu semnează altceva decât o declarație prin care atestă identitatea defunctului.

Potrivit actului normativ, “cel mult două persoane dintre aparținătorii decedatului pot vedea cadavrul numai după ce îmbracă echipamentul individual de protecție descris anterior. În caz de identificare pozitivă (potrivire), vor semna o declarație și se va completa într-un registru special dedicat”.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“, susține că orice încălcare a legii, mai ales în această perioadă, ar duce la pierderea dreptului de a profesa.

„Spitalele nu pot să plătească bani! Ceea ce se afirmă este absolut anormal, ilegal, inacceptabil. Atunci când declarăm un caz de natură infecțioasă, indiferent dacă este covid, dacă este tuberculoză, dacă este altă boală cu risc pentru sănătatea populației, cu risc de transmitere aerogenă pentru populație, aceste afecțiuni se raportează într-un anumit mod.

Aceasta este legea în România de foarte mulți ani, nu a fost schimbată pentru covid.  Și pacienții care mor de tuberculoză sunt declarați exact la fel, sunt tratați la fel, nu se deschide coșciugul unui pacient care a decedat de tuberculoză.

Nici într-un caz nu se poate discuta de negociere între familie și spital. Acest lucru este exclus.”, a declarat Beatrice Mahler, citată de RFI.

De asemenea, medicul legist Vladimir Beliș susține că are răspunderea pentru ceea scrie în certificatul de deces. „Dacă medicul scrie ceva ireal, oricine se poate sesiza, se poate cere exhumarea și se ajunge la tragerea la răspunderea penală”, a explicat Beliș pentru Digi24.

Cât despre presupusele sume colosale venite de la Uniunea Europeană, situația e simplă: UE nu finanțează guvernele sau spitalele din țările membre în funcție de numărul de decese cauzate de coronavirus. Pur și simplu nu există un astfel de program sau ceva măcar apropiat de un asemenea demers. Toate deciziile Comisiei Europene sunt publice și pot fi, oricând, consultate și văzute în detaliu AICI.

Ministrul de Interne, Marcel Vela susține că informațiile false din mediul online, care combat existența noului coronavirus, fac parte dintr-o campanie finanțată. În plus, ministrul de Interne spune că acest lucru poate duce la o destabilizare economică.

Vela consideră că este posibil ca astfel de campanii să îi convingă pe oamenii simpli și chiar pe unii politicieni să facă afirmații de genul că noul coronavirus nu ar exista sau că termoscanarea ar fi folosită în alte scopuri decât cel declarat.

Exact așa cum a făcut deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră“.

 

Actualitate