Alimentul pe care mulți copii îl consumă regulat la micul dejun, o bombă plină de E-uri
Chiar dacă sunt o alternativă rapidă și gustoasă pentru micul dejun, în special în rândul celor mici, crenvurștii din comerț sunt o alegere îndoielnică, deoarece conțin E-uri, grăsimi nesănătoase și sare.
Potrivit unui studiu realizat de asociația InfoCons, în cadrul căruia au fost analizate 16 sortimente diferite de crenvurști, disponibile în magazinele România, în rețetele acestor delicioase alimente există un număr de minim cinci și maxim 12 E-uri.
Astfel, în urma analizei, experții au observat că, în compoziția crenvurștilor există mai multe substanțe chimice: acetaţi de sodiu, acid ascorbic, acid citric, acid erythorbic, acid lactic, ascorbate de sodiu, caragenan, carmin, citrat de sodiu, difosfaţi, eritorbat de sodiu, ferocianura de sodiu, gumă de guar, gumă de xantan, iodat de calciu, lactat de calciu, lactat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriţi de sodiu, polifosfaţi, tartrat de sodiu și trifosfaţi.
„Crenvurştii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineaţa, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între două felii de pâine, sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toţii că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând şi mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate şi cam atât.
Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar şi 12 E-uri. Oare mai e loc şi de carne? Haideţi să citim eticheta, să alegem în cunoştinţă de cauză şi să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm”, a menționat Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.
De asemenea, analiza InfoCons atestă că produsele respective conțin o cantitate variabilă de grăsimi, între 15,1 și 24 de grame la 100 de grame de produs, precum și acizi grași saturați (între 4,16 şi 9,6 grame la 100 de grame).
„În felul acesta se explică statistica îngrijorătoare cu privire la valoarea ridicată a colesterolului în rândul copiilor, astfel 1 din 25 de copii din România au colesterolul ridicat, faţă de media europeană, unde numai 1 din 200 de copii au valoarea colesterolului ridicat. Totodată, în România, unul din doi copii are probleme cu greutatea, fiind supraponderal sau obez, iar principala cauză este alimentaţia nesănătoasă”, a precizat preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Specialiștii în nutriție recomandă evitarea consumului de cremvurști, deoarece, multe studii recente avertizează că, în loc de carne, producătorii folosesc pentru producerea crenvurştilor pastă din resturile de animale, tocate cu tot cu piele sau oase.
- crenvursti
- e-uri
- grasimi nesanatoase
- InfoCons